Suroviny
- kachní prsa 3
- maldonská sůl
Omáčka
- pomeranč 2
- pomerančová šťáva 250 ml
- třtinový cukr 100 g
- sůl
- máslo 1 PL
Postup
Omáčka
- Pomeranče důkladně omyjeme a nakrájíme na 0,5 cm plátky. V rendlíku na mírném ohni zahřejeme pomerančovou šťávu a necháme v ní rozpustit cukr. Plátky pomeranče vložíme do rendlíku a na mírném ohni vaříme 10 minut. Omáčku stáhneme z ohně a vložíme máslo. Rozehřejeme si troubu na 180 ℃. Kůži na prsou nařízneme na čtverečky tak, abychom neporušili maso.
- Důkladně kůži osolíme a sůl vmasírujeme. Posolíme také druhou stranu prsou. Maso položíme na pánev kůží dolů. Zapneme oheň na střední teplotu. Maso postupně poléváme vypečeným tukem a takto ho opékáme 6 minut. Stejným způsobem poté maso opékáme také z druhé strany 1 minutu.
- Z pánve slijeme tuk a vložíme maso i s pánví do trouby na 8 minut. Upečené maso vyndáme z trouby, necháme uležet 3 minuty a nakrájíme ho na plátky. Prohřejeme omáčku a pomeranče vložíme na talíř. Na pomeranče položíme maso a zalijeme ho omáčkou.
Pyré
- Batáty, brambory a mrkev nakrájíme na kostky a dáme je v osolené vodě vařit do změknutí (zhruba 20 minut).
- Slijeme vodu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Při mixování přidáme máslo a smetanu. Poté pyré dochutíme solí a pepřem.
Autor receptu: Mikuláš Růžek