Suroviny
- houska na burger 5x
- mleté hovězí maso 1 kg
- cibule 1 kg
- pivo 500 ml
- balsamico
- cukr
- Jack Daniels trochu
- čedar 500 g
- bbq omáčka
- majonéza (chipotle)
- sůl
- pepř
Postup
- Začneme cibulí, protože ta trvá nejdéle. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. V pánvi si rozehřejeme olivový olej s trochou másla. Cibuli nasypeme do pánve a děláme low and slow, dokud cibule nezhnědne a nezkaramelizuje.
- Není potřeba moc míchat, ale jen tak průběžně ji šéfovat. V průběhu přidáme sůl, pepř, balsamiko a dle chuti různě podléváme pivem; občas přilejeme Jacka a oflambujeme. Tenhle proces může trvat klidně 2 hodiny – záleží na množství cibule. Zároveň s cibulí si připravíme zbytek ingrediencí na burger.
- Z hovězího si uděláme tvar burgeru – ne moc tlustý. Připravíme si housky a cheddar. Umícháme sauce – smícháme majonézu s chippotle omáčkou – a připravíme si BBQ Sweet Missisipy, aby bylo všechno po ruce a ready. Když je cibule hotová, můžeme začít. Na rozpálený gril hodíme připravené maso.
- Když je hotové, otočíme jej na druhou stranu a poctivě osolíme a opepříme. V tenhle moment už si můžeme dávat na gril nebo do trouby housky – aby byly teplé a jemně křupavé, ale ne tvrdé. Na hotové, posolené a opepřené maso hodíme plátek nebo tři čedaru a necháme rozpustit. Vytáhneme housky a na spodní díl housky namažeme chipotle majonézu, na vrchní pak Sweet Missisipy – nešetříme.
- Mezitím už bude sýr hezky rozteklý a propojený s masem. Dáme maso na housku a na sýr naklademe karamelizovanou cibuli. Přiklopíme a je hotovo.
Autor receptu: Daniel Hanka
Přehrajte si exkluzivně první díl nové rozpálené show Česko na grilu na prima+