Odpalované těsto
- voda 250 ml
- olej 100 ml
- hladká mouka 200 g
- vejce 6
- sůl
Křehké těsto
- Máslo 40 g
- třtinový cukr 50 g
- hladká mouka 50 g
Krém
- mascarpone 1
- smetana (30%) 1
- vanilkový aroma
- moučkový cukr 1 PL
Postup
- Nejprve si připravíme křehké těsto, suroviny smícháme, vyválíme mezi pečicími papíry, dáme cca na hodinu do mrazáku. Po hodině vykrájíme z těsta kolečka, kterými poklademe nastříkané větrníčky. Do hrnce dáme vodu a olej se špetkou soli. Tekutinu přivedeme k varu, do ní pak vmícháme mouku a začínáme odpalovat. Tento proces trvá zhruba 6–10 minut. Poté těsto vysypeme do mísy a necháme téměř vychladnout.
- Do vlažného těsta postupně zašleháváme vejce, jedno po druhém. Správnou konzistenci těsta zjistíme tak, že se nám krásně táhne mezi prsty. Těsto přelijeme do cukrářského sáčku a nastříkáme na plech, poklademe křehkým těstem, dáme do předehřáté trouby na 170 °C. Před vložením plechu do trouby ho hojně postříkáme vodou.
- Pečeme zhruba 20–30 minut. Po upečení ještě teplé prořízneme, necháme vychladnout, pak můžeme plnit krémem.
Krém
- Smícháme všechny suroviny, vyšleháme do tuhého krému, dáme vychladit.
- Větrníčky naplníme krémem, malinami a zdobíme snítkou máty.
Autor receptu: Věra Bicanová