Suroviny
- rýže (na sushi) 2 hrníčky
- brynza 1 balení
- anglická slanina
- rýžový ocet 8 PL
- cukr krupice 2 PL
- sůl 1 ML
- řasa nori
Postup
- Dva šálky sushi rýže důkladně propereme (klidně 7krát) ve studené vodě. Přilijeme 2,5 šálku vody. Rýži nikdy nesolíme při vaření! Hrnec překryjeme (ideálně průhlednou) pokličkou po celou dobu přípravy. Prudce uvedeme do varu a poté vaříme 15 minut pozvolna bez nadzvedávání pokličky.
- Poté odstavíme z plotny, dáme pod pokličku utěrku a ponecháme ještě 10 minut přikryté. Rýže by se měla krásně oddělit od hrnce. Mezitím si připravíme směs rýžového octa na dochucení. Na přípravu tohoto množství sushi rýže dáme do kastrolu 8 lžic sushi rýžového octa 5% kyselosti, 2 lžíce cukru krupice a 1 čajovou lžičku soli. Zahřejeme na plotně, lépe se tak ingredience rozpustí a spojí, a necháme lehce vychladnout. Vše opatrně smícháme a necháme rýži vychladnout.
- Mezitím si nakrájíme slaninu na kostky a osmažíme ji dozlatova na pánvi. Když je rýže studená, můžeme začít rolovat sushi. Připravíme si podložku na balení sushi, nori řasu (přestřihnutou napůl), rýži, brynzu, osmaženou slaninu, větší misku s vodou a ostrý nůž. Rýži dáme na řasu tak, aby nebyla vrstva moc tlustá, a zároveň aby byla rýže alespoň 2 cm od obou krajů.
- Poté rozetřeme doprostřed rýže brynzu, na ni dáme slaninu a pomocí podložky na balení sushi srolujeme sushi rolky. Ty následně rozřežeme na šest stejných kousků. Podáváme se sójovou omáčkou.
Autor receptu: Lumír Blažek