Suroviny
- bílek 6
- maizena 1 PL
- sůl
- třtinový cukr (moučkový) 200 g
- lískové ořechy (mleté) 100 g
- čokolada (70%) 150 g
Krém
- mascarpone 500 g
- zakysaná smetana 500 g
- ovoce (maliny, borůvky)
Postup
- Předehřejeme si troubu na 140 °C. Připravíme si dva plechy vyložené pečicím papírem. Bude potřeba upéci 4 bezé korpusy, pokud máme dostatečně velký plech, můžeme péct všechny čtyři současně. Obkreslíme si na pečicí papír pomocí přiměřeně velkého talířku dva kruhy (přibližně 20 cm s dvoucentimetrovým rozestupem), to později pomůže při roztírání krému, aby všechny vrstvy byly stejně velké. Pokud se nevejdou dva, šleháme bílky a ostatní ingredience v polovičním množství na dvě etapy. Sníh by totiž nevydržel, než se upeče první várka.
- Ušleháme bílky se špetkou soli na pevný sníh, postupně přidáváme cukr a pak ještě chvíli šleháme, aby se dostatečně rozpustil. Opatrně vmícháme maizenu a mleté ořechy. Rovnoměrně rozdělíme hmotu do čtyř kruhů, lžící nebo stěrkou rozetřeme a dáme péct na cca 55 minut. Zamícháme ručně mascarpone se zakysanou smetanou, pak přidáme maliny a borůvky.
- A teď už jen naplnit korpusy, každou vrstvu 1/4 náplně. Pokládáme vrstvy na sebe a dozdobíme podle fantazie, opraženými ořechy či ovocem. Podáváme vychlazený a alespoň 2–3 hodiny odleželý. Vrstvy se propojí, změknou a nebude problém je úhledně krájet.
Autor receptu: Lenka Šourková