Suroviny
- listové těsto 1 ks
- jablka (nebo zralé hrušky) 8 ks
- máslo 4 lžíce
- třtinový cukr 4 lžíce
- marmeláda (meruňková) 4 lžíce
- žloutek (rozšlehaný s lžící vody) 1 ks
Jako všechny dobroty z listového těsta chutná skvěle pouze první den, ale déle stejně nevydrží... Zkrátka z něj nic nezbyde :) Zkuste si koláč ještě vylepšit přidáním pár kapek rumu nebo několika jehliček čerstvého rozmarýnu.
Postup přípravy
- Připravte si plech vyložený pečicím papírem a předehřejte troubu na 200 °C.
- Jablka nebo hrušky, oloupané či se slupkou, rozkrojte na polovinu, odstraňte jaderníky a nakrájejte na tenké plátky. Těsto si rozdělte na 4 stejné díly. Každý díl rozválejte na 3 mm tenký kruh a pokud chcete být precizní, pomocí talíře vyřízněte dokonalé kolo.
- Dejte kolo na plech a naaranžujte na něj čtvrtinu ovoce. Můžete ho jen tak poházet, i tak bude koláč hezký. Posypejte lžící cukru a pravidelně rozmístěte malé hoblinky másla v množství jedné polévkové lžíce a okraj korpusu potřete rozšlehaným žloutkem.
- Pečte 20–25 minut dozlatova. Po vyndání z trouby, ještě za tepla, potřete ovoce marmeládou. Stejným způsobem pokračujte se zbývajícím těstem.