Nejoblíbenější mořská ryba u nás je skvělá jen s bylinkami a citronem, ale sluší jí i výraznější dochucení. A inspirace z Asie je vždy dobrá volba!
4 porce
60 minut
asijská
Suroviny
filety lososa
4 ks
Marináda
arašídový olej
3 lžíce
sójová omáčka kikkoman
2 lžíce
nakrájená jarní cibulka
2 lžíce
přírodní krupicový cukr
2 lžičky
chilli koření
2 lžičky
Česnek
1 stroužek
nastrouhaný zázvor
3 lžičky
Sezamový olej
1 lžička
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř
Salát
mrkev
1 ks
Okurka
1 ks
červená cibule
1 ks
bílá cibule
1 ks
červená paprika
1 ks
lístky čerstvého koriandru
přírodní krupicový cukr
1 lžička
Sezamový olej
1 lžička
šťáva z 1 limetky
Postup přípravy
Filety opláchněte a osušte. Z arašídového oleje, sójové omáčky, jarní cibulky, cukru, chilli, česneku, zázvoru, sezamového oleje, špetky soli a pepře prošlehejte marinádu. Lososa do ní naložte a nechte alespoň 30 minut marinovat.
Gril rozpalte na 180–230 °C a filety lososa grilujte nejprve kůží dolů z každé strany asi 6 až 8 minut na stupeň středně propečený. Občas potřete marinádou.
Na salát nakrouhejte mrkev a okurku na co nejtenčí plátky – dobře to jde škrabkou na brambory – případně je ještě rozkrojte na nudličky. V misce je promíchejte s cibulí nakrájenou na jemné plátky a paprikou nakrájenou na nudličky. Z cukru, sezamového oleje, limetové šťávy a špetky soli připravte zálivku, salát přelijte a posypte ho lístky koriandru. Podávejte k lososovi.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.
Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.