Suroviny
- Vejce 7 ks
- třtinový cukr 120 g
- namleté ořechy 480 g
- hladká celozrnná mouka 3 lžíce
- Kakao 3 lžíce
- prášek do pěciva 3 lžičky
- jedlá soda 1 lžička
- Mascarpone 500 g
- kvalitní čokoláda 1 balení
- nutella 8 lžic
- vysokoprocentní smetana
- bonbony Ferrero Rocher
Postup přípravy
- Rozehřejte troubu na 180 stupňů.
- Smíchejte sypké ingredience (kromě cukru). V tomto případě jsou to ořechy, mouka, kakao, soda a prášek do pečiva. Cukr ne!
- Vajíčka spolu s cukrem umixujte dokud nezhoustnou – trvá to zhruba 5 minut – a pak do nich po 3 dávkách přimíchejte opatrně sypké ingredience.
- Asi 20cm dortovou formu vymažte máslem a následně do ní nalijte těsto a dejte do rozpálené trouby. Pečte zhruba 45 minut. Špejle vytažená z dortu musí být čistá.
- Nechte vychladnout na mřížce.
- Mascarpone ušlehejte a postupně přidejte nutellu. Přidávejte po lžicích.
- Rozehřejte čokoládu ve vodní lázni a přelijte ji za stálého šlehání do krému.
- Krém dejte vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu.
- V posledním kroku si připravte čokoládovou ganache. Na 100 g čokolády použijte zhruba 4 lžíce vysokoprocentní smetany. Smetanu zahřejte a přilámejte k ní celou tabulku čokolády. Jakmile se rozpustí, odstavte z plamene.
- Teď dejte všechno dohromady. Dort 2x prořízněte – vzniknou 3 placky, které promažte čokoládovým krémem. Ten namažte i na strany dortu a samozřejmě i na vrch.
- Dejte na chvíli do lednice a pak polijte vrch dortu čokoládovou ganache. Když vám bude část stékat po bocích, vůbec to nevadí. Nakonec dort ozdobte čokoládovými kuličkami Ferrero Rocher.
- Nechte pořádně zatuhnout a rozležet v lednici do druhého dne.