Základní sirup
- třtinový cukr 200 g
- voda 200 g
- čaj (jasmín, ibišek či earl grey)
Ostatní ingredience na nanuky
- lesní plody (ostružiny, maliny, borůvky, jahody) 300 g
- sirup (javorový, agávový, datlový nebo třeba med) 150 ml
- Jasmínový extrakt 1 lžička
- citronová kůra 1 lžička
- citronová šťáva 1 lžíce
- zakysaná smetana 4 lžíce
- Forma na nanuky
Staňte se na okamžik alchymistou a vyzkoušejte zkombinovat ovoce s kořením a třeba vašim oblíbeným čajem. Skvělý je jasmín, ibišek či earl grey.
Na slazení se používá základní cukrový sirup, ale můžete jej nahradit jednou z alternativních variant, jako je javorový, agávový, datlový nebo třeba med. Fantazii se meze nekladou, vyzkoušejte například bezinkový sirup z květů v kombinaci s krátce povařenou rebarborou.
Pak také můžete přidat mléčnou složku v podobě zakysané smetany, mascarpone či jogurtu. K jahodám je například skvělé mascarpone s vanilkou a balzamikem.
Pokud budete chtít zapojit koření, jako je vanilka, badyán, hřebíček nebo například fenykl, dejte toto koření do hrnce již při výrobě sirupu, krásně pak pustí své aroma. Další možností je použít do směsi přírodní extrakt nebo vonnou silici. K svěžímu ovoci se nabízí dnes tak populární růže či pomerančové květy, jasmín, levandule, fialka...
Poslední tip je kapka alkoholu. Trocha šampaňského, lžička rumu nebo třeba "slza" likéru určitě výslednou chuť jen posune kupředu. Alkoholu ale nedávejte více než 15 %.
Postup přípravy
- Smíchejte vodu s cukrem v malém hrnci a jemně vařte za stálého míchání, dokud se sirup nestane transparentním. Než se začne směs vařit, přidejte případné koření či bylinky. Vyzkoušet můžete vanilku, badyán, skořici, levanduli, čaj černý, zelený či například ibiškový. Tento recept si vystačí se základním sirupem, protože obsahuje mnoho dalších aromat.
- Zakysanou smetanu smíchejte s jednou lžící základního sirupu s vanilkou. Všechny zbývající ingredience rozmixujte pomocí blenderu na hladké pyré. Plňte formičky střídavě ovocným pyré a zakysanou smetanou tak, aby jednotlivé vrstvy tvořily mramorování. Dejte zamrazit.
- Pokud formičky nenabízejí rovnou i možnost zafixovat dřevěnou špachtli, nechte pyré lehce zamrznout a až později, když zhoustne, zasuňte dřívka. Jestli formičky nevlastníte, můžete improvizovat a použít třeba malé plastové kelímky nebo košíčky na muffiny.)