Pečivo
- mouka 750 g
Tuňáková
- majonéza 1/2 ks
„sloní žrádlo“
- cibule 1 ks
„sloní žrádlo“
- hořčice 2 lžic
Květáková pomazánka
- cibule 1 ks
Postup přípravy
Květák si předem uvaříme doměkka a necháme jej vychladnout. Pak ho rozmačkáme a smícháme s dalšími uvedenými surovinami, stejně jako u dalších dvou pomazánek.
Tekuté a sypké přísady na „sloní žrádlo“ si na pánvičce zahřejeme, ale nesmí se vařit! Salám, okurku a cibuli rozsekáme v robotu, smícháme s majonézou a vychladlou kořeněnou směsí, kterou jsme si vyrobili. Všechny hotové pomazánky včetně tuňákové dáme vychladit a rozležet do lednice.
Pečivo: Na kvásek sůl zamíchat do mouky, potom v hrnečku smíchat trošku cukru, droždí a vlažného mléka. Až kvásek vzejde, zamíchat s moukou, rovnou přidat olej a zadělat těsto; pokud je těsto hodně hutné, tak se může přidat mléko nebo vlažná voda. Těsto necháme kynout 45 minut, potom je promícháme a opět dáme vykynout. Odleželé těsto rozdělíme na tři části a do dvou přimícháme ingredience dle libosti (semínka, škvarky). Pak pomocí skleničky vykrajujeme kolečka, která potřeme trochou vody smíchané s olejem a solí a pečeme při 180 stupních asi 15-20 minut.