Pomazánka z křenu a jablka
- jablka (středně velké) 1 ks
- křen (nastrouhaný) 1–2 lžíce
- lučina 100 g
- citronová šťáva 1 lžička
- sůl
Pomazánka z pečené dýně
- dýně Hokkaidó 100 g
- máslo 1 lžíce
- cibule 1/2 ks
- muškátový oříšek
- mletá skořice
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Pomazánka z křenu a jablka: Jablko omyjte, zbavte jádřinců a i se slupkou nastrouhejte najemno. Křen pečlivě očistěte a také nastrouhejte.
- Smíchejte s lučinou, zakápněte šťávou z citronu, aby vám jablko a křen nezhnědly, a dochuťte troškou soli. Podávejte s celozrnným pečivem.
- Pomazánka z pečené dýně: Dýni rozkrojte, i se slupkou vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 160 ˚C dozlatova, přibližně 15–20 minut.
- Na másle orestujte nasekanou cibulku, odstavte, přidejte upečenou dýni (již bez slupky) a vidličkou rozmačkejte.
- Dochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem, mletou skořicí, solí a pepřem. Podávejte na celozrnném pečivu.
- Prima tip: Místo dýně Hokkaido můžete použít také máslovou – je chuťově jemnější..