Suroviny
- vepřový jazyk (neuzený) 2 ks
- rostlinný olej 1 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- bílé víno (suché) 100 ml
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
Pokud už nutně potřebujete mít jazyk opečený, nejprve ho uvařte, oloupejte, nakrájejte napříč na tenké plátky a teprve ty krátce a svižně opečte v pánvi.
Postup přípravy
- Jazyky důkladně omyjte ve studené vodě a osušte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek také oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. V kastrolu rozehřejte olej, vhoďte cibuli a na středně silném plameni ji osmahněte, až začne zlátnout. Přidejte česnek a ještě minutu míchejte a opékejte, až bude zlátnout i on. Zalijte bílým vínem a vařte, dokud se víno téměř nevypaří. Poté přilijte 500 ml vody, osolte dvěma velkými špetkami soli a přiveďte k varu.
- Do vroucí vody vložte oba jazyky, ztlumte plamen na minimum a naprosto zvolna, bez viditelného varu vařte 2 a půl hodiny. V případě potřeby dolijte odpařenou vodu tak, aby jazyky byly stále těsně ponořené.
- Jazyky vyjměte z vývaru a hned je na chvíli vložte do mísy se studenou vodou, aby šly lépe oloupat. Zbytek vývaru v kastrolu přiveďte k prudšímu varu a bez pokličky vařte, dokud se neodpaří na omáčku sirupové konzistence, tedy asi na čtvrtinu původního množství. Nakonec omáčku přeceďte.
- Zatímco se svařuje omáčka, jazyky oloupejte směrem od kořene ke špičce. Jejich maso je sice velmi jemné a měkké, ale přesto mu svědčí nakrájení na tenké, příčné plátky. Těsně před podáváním tedy stažené jazyky nakrájejte, naaranžujte na přílohu a přelijte omáčkou. Kromě bramborové kaše s cibulkou si tuhle dobrotu užijete taky s tradiční svarbou – hrachem s kroupami.