Suroviny
- petržel 6 ks
- zeleninový vývar 1,3–1,5 l
- česnek 2 stroužky
- vinný ocet 2 lžíce
- olivový olej
- sůl
- smetana 100 ml – nemusí být
- pepř
Pesto
- hladkolistá petržel 2 hrsti
- vlašské ořechy 1/2 hrsti
- slunečnicová semínka 1 lžíce
- česnek 1 stroužek
- olivový olej 4–5 lžic
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu rozhřejte na 220 °C na pečení ze shora i zespoda.
- Petržel oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. Nemusíte se nijak zvlášť zamýšlet, jak velké kousky uděláte, stejně se všechno nakonec bude mixovat. Dejte na plech, osolte a zakápněte olivovým olejem a dejte péct do zezlátnutí.
- Než se petržel upeče, udělejte si pesto pro dozdobení polévky. V mixéru nebo v hmoždíři zkombinujte dohromady všechny ingredience potřebné pro pesto a dobře je rozdrťte. Pesto by mělo mít jemnou konzistenci a výraznou chuť.
- Upečenou petržel dejte do zeleninového vývaru. Petržel není potřeba vařit, pečením je již změklá. Můžete ji rovnou rozmixovat – ať už tyčovým, nebo stolním mixérem.
- Teď už máte skoro hotovo. Polévku ohřejte a dobře dochuťte solí, pepřem a vinným octem. Pokud byste ji chtěli zjemnit, můžete přidat smetanu.
- Při servírování použijte olivový olej a připravené čerstvé pesto.