Suroviny
- papriky 6–8 podle velikosti
- mleté maso, vepřové nebo směs vepřového a hovězího 500 g
- rohlík nebo houska 1 ks
- domácí vývar 100 m
- Cibule 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- rajčatová passata 200 ml
- hladká mouka 1 lžíce
- Sůl 1/2 lžičky
Finta s odříznutím špičky je bezpodmínečně nutná u štíhlých dlouhých paprik, ovšem spolehlivě funguje i na větší papriky: Kdybyste nějakým nedopatřením ponechali na samém dně vzduch, při vaření se začne rozpínat a bude chtít někudy ven. A věřte mi, že si cestu najde, i kdyby to způsobilo malý průlom v paprikové stěně. Ukrojená špička mu však cestu ven ukáže bez jakýchkoli excesů.
Postup přípravy
- Rohlík roztrhejte na kousky a v malé misce je zalijte vlažným vývarem. Nechte 10 minut nasáknout. Paprikám odřízněte vršek se stopkou a vnitřek, tedy semínka a bílé blány, vyřízněte dlouhým nožem. Vypláchněte je vodou. Malý kousek špičky odkrojte, stačí jen takový, aby vznikl miniaturní průduch pro kolemjdoucí vzduch.
- Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte na drobné kousky a smíchejte s mletým masem. Namočený rohlík vidličkou rozmačkejte na kaši a vmíchejte k masu. Osolte, podle chuti opepřete a důkladně promíchejte. Tím, že maso propracujete, bude lépe držet pohromadě. Masovou směsí pak za pomoci obou stran lžíce naplňte papriky. Pokud vám nějaké maso zbude, udělejte z něj třícentimetrové kuličky.
- Do nízkého a širokého hrnce nalijte passatu a 200 ml vody. Osolte špetkou soli a přiveďte k varu. Odstavte a v zájmu pěkných neopařených rukou opatrně do hrnce jednu těsně vedle druhé naskládejte papriky a kuličky ze zbývajícího masa. Vraťte zpátky na plotýnku a na velmi mírném ohni, jen aby se vše sotva udržovalo při varu, vařte zakryté 30 minut. 2x nebo 3x mezitím papriky otočte.
- Chcete-li hotovou šťávu zahustit, rozmíchejte hladkou mouku ve 4 lžících studené vody. Papriky vyndejte deset minut před uvařením z omáčky a moučnou vodu nalijte přes cedník do tekutiny v hrnci. Ihned omáčku důkladně metličkou rozmíchejte, přiveďte znovu k varu, vraťte zpátky papriky a pokračujte posledních10 minut ve vaření. V této zahuštěné fázi nezapomeňte obsah hrnce občas šetrně promíchat, omáčka s moukou se velmi ochotně přichytává ke dnu a připaluje nebo aspoň tvoří žmolky. Hotové jídlo podávejte s rýží nebo pečivem.