Zmrzlina
- cukr 150 g
Makronky
- mandle 110 g
- potravinářské barvivo 3 lžičky
- mascarpone 125 g
- marmeláda 2 lžičky
Postup přípravy
1. Makronky: V kuchyňském robotu rozsekáme mandle s moučkovým cukrem. (Hostitelka doporučuje použít napřed jen polovinu moučkového cukru, a až když je směs dostatečně jemná, přidat zbývající část.) Vzniklou směs prosejeme přes sítko, abychom se zbavili hrudek. Oddělíme žloutky od bílků a připravíme z nich sníh. Je dobré použít bílky z pár dní odleželých vajec, nejlépe v pokojové teplotě. Do bílků můžete přidat malinkou špetku soli nebo pár kapek citronu, bílky se pak lépe šlehají. Když má směs konzistenci koupelové pěny, přidáme postupně krupicový cukr. Šleháme dále do konzistence pěny na holení. Těsně před dosažením této konzistence přidáme potřebné množství tekutého potravinářského barviva. Sníh by měl být krásně lesklý a správná konzistence se dá poznat více způsoby. Někteří radí, že pokud misku převrátíte, neměl by sníh sjíždět postranách, jiní zase zkouší správnou tuhost podle toho, zda se špičky na metličkách ohýbají či už ne. Každopádně konzistence sněhu je v tomto případě rozhodující, a pokud sníh přešleháte, mohou být makronky suché a praskat. Nyní do obarveného sněhu přidáme směs moučkového cukru s mandlemi a pomalu ji zapracujeme do sněhu. Pomalu hmotu překládáme až do chvíle, kdy je hladká a když přestanete míchat, krásně se rozprostře v misce –bez žádných špiček. Tato část přípravy také může rozhodnout o tom, zda vaše makronky budou takové, jaké mají být. Je důležité hmotu rozmíchat dostatečně, ale nepřemíchat, což může být obtížné. Hmotou naplníme cukrářský sáček s hladkou rovnou koncovkou a na plech s pečicím papírem nastříkáme kolečka o velikosti dětského piškotu, mezi nimiž děláme větší rozestupy. (Doporučuji silnější silikonový pečící papír, pokud jej nemáte k dispozici, můžete použít dvě vrstvy klasického tenkého pečicího papíru.) Celým plechem můžeme párkrát opatrně klepnout o stůl, čímž se jednak zbavíme vzduchových bublin, které mohou způsobovat praskání, ale také tím srovnáme případné špičky. Makronky necháme na plechu přibližně hodinu odpočívat. Jejich povrch by měl trochu zaschnout, což pomůže správnému tvaru makronek při pečení. Makronky pečeme 15–20 minut v předehřáté troubě na 140 °C. Doba pečení závisí na velikosti makronek a vhodná teplota může být u každé trouby trochu jiná. Doporučuji si na menší kousky pečícího papíru udělat pár testovacích kousků kvůli teplotě trouby. Ve výsledku by neměly být popraskané a ani duté a měly by jít hladce sundat z papíru. Tzv. nožka by se měla vytvořit ve spodní části každé makronky a dává jim velmi charakteristický tvar.
2. Krém: Z mascarpone a malinové marmelády (nebo z ochuceného cukru)vyšleháme hladký krém, kterým budeme makronky později plnit. Pokud chcete nabídnout makronky až za pár dní, je lepší naplnit je den předem. V lednici ve vzduchotěsné nádobě vydrží nenaplněné až týden. (Další možností je nenaplněné makronky zamrazit. Po vyndání z mrazáku jsou za pár hodin jako právě upečené a připravené k plnění.) Než makronky začneme plnit, připravíme si je hezky vždy po dvou k sobě, aby měly podobnou velikost a dobře k sobě seděly. Naplníme cukrářský sáček vychladlým krémem a makronky naplníme. Necháme je pak nejlépe přes noc v lednici, vnitřek makronek tak krásně zvláční.
3. Zmrzlina: Vyšleháme si tuhou šlehačku. Jahody a mascarpone rozmixujeme společně s cukrem a obě hmoty opatrně smícháme. Domácí zmrzlinu dáme alespoň na pět hodin do mrazáku a pak můžeme konzumovat.