Suroviny
- olivový olej 150 ml
- cibule 2 ks
- česnek 2–3 stroužky
- rajčata (tvrdá) 3–4 ks
- petrželka (čerstvá) 1 hrst
- sůl
- pepř
- lilek 2 ks
- cukr 2 lžička
- citronová šťáva 3 lžíce
Postup přípravy
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte na něm nakrájenou cibuli doměkka. Přidejte rozdrcený česnek, rajčata (sloupnutá a nasekaná), petržel a koření. Na velice mírném ohni vařte 15–20 minut, dokud nezískáte hustou omáčku.
- Ostrým nožem udělejte do lilků podélně 3 hluboké řezy, vždy od kulatého konce a konec se stopkou nechte vcelku. Lilky položte na pekáč, do řezů nalijte lžící omáčku a zbylou přelijte přes lilky a posypte cukrem. Navrch nastříkejte citronovou šťávu a zbytek oleje.
- V troubě předehřáté na 180 °C pečte přikryté 30–40 minut a na posledních 10 minut pokličku sundejte. Lilky musí být měkké, kdyby byly hodně velké, prodlužte dobu pečení.
- Podávejte s jogurtem a plackovým chlebem, abyste mohli vytřít všechnu šťávu.