Suroviny
- hladká mouka 2 hrnky
- třtinový cukr 2 hrnky
- kakao 80 g
- zakysaná smetana 1 kelímek
- černé pivo (nebo guiness) 250 ml
- vejce 2 ks
- máslo 200 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml
- hořká čokoláda 200 g
Postup přípravy
- Máslo rozehřejte a lehce vyšlehejte dohladka. Přidejte zbytek ingrediencí. Promíchejte, směs bude krásně sametová a bez hrudek.
- Dejte do trouby péct minimálně na 40 minut, ale záleží na formě (podle velikosti formy).
- Vyklopte a nechte vychladnout.
- V rendlíku rozehřejte smetanu, přidejte máslo a čokoládu a nechte úplně rozpustit. Potom dejte vychladnout.
- Jakmile bude poleva chladná, můžete jí ozdobit dort. Můžete ale i poslední třetinu smíchat s trochou tvarohu a ozdobit jím vršek.