Suroviny
- jehněčí mleté maso 750 g
- strouhanka 100 g
- cibule 1 ks
- zázvor 2 cm velký kousek
- česnek 2 stroužky
- vejce 1/2 ks
- chilli papričky 1–2 ks
- mletý koriandr 1 lžíce
- římský kmín (mletý) 1 lžíce
- ciabatta 6 ks
- listový salát
Omáčka tzatziki
- okurka 1/2 ks
- bílý jogurt 150 ml
- řecký jogurt 2 lžíce
- máta 1 lžíce
Postup přípravy
- Do mísy dejte mleté maso, přidejte nadrobno nasekanou cibuli, česnek, chilli papričky a koření. Rukama vše zpracujte a promíchejte. Přidejte polovinu rozšlehaného vejce, strouhanku, sůl a pepř. Opět důkladně promíchejte.
- Z připravené směsi vytvořte 6 stejně velkých bochánků, uložte je na tác nebo větší talíř a přikryjte mikrotenovou folií. Uložte je na hodinu do lednice.
- Zatímco hamburgery odpočívají, připravte si omáčku tzatziki. V misce smíchejte nastrouhanou okurku zbavenou přebytečné vody s jogurty a nasekanou mátou. Ochutnejte a dle potřeby dochuťte.
- Nyní připravte gril na přímé grilování a rozpalte ho na vysokou teplotu. Naolejujte rošt a dejte na něj hamburgery. Grilujte 5–6 minut z každé strany.
- V poslední minutě přidejte na gril i rozkrojené ciabatty a zlehka je opečte.
- Hotové hamburgery servírujte na opečených ciabattách spolu s listem salátu a omáčkou tzatziki.