Suroviny
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 240 °C, u plynové na stupeň 7. Kuře včetně páteře (dodává chuť) dejte na pečicí plech, přidejte citronové plátky, stroužky česneku a snítky tymiánu, přelijte olejem, dobře ochuťte hrubou solí a čerstvě namletým černým pepřem a na celého ptáka naneste máslo.
- Dejte kuře do trouby, stáhněte teplotu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Pečte 40–45 minut za občasného polévání, dokud není zlaté. Rožněm píchněte do stehna – když vytéká čistá šťáva, je hotové. Pokud je ještě narůžovělá, pečte dalších 5–10 minut.
- Přendejte kuře na desku i s citronovými plátky a tymiánem, volně je přikryjte fólií a před porcováním nechte 10 minut odpočívat. Odstraňte páteř. Můžete podávat se šťávou tak, jak je, nebo ji zahustit – rozehřát ji na pánvi (můžete při tom sbírat tuk, jestli chcete), přidat trochu bílého vína a 200 ml kuřecího vývaru. Zahustit ji můžete kukuřičným škrobem, jestli to máte rádi. Podávejte s pečenými nebo novými bramborami a zeleninou.