Head
- kachní stehna 5 ks
Na červené zelí
- červená cibule 4 ks
Head
- červená cibule 4 ks
Na karlovarské knedlíky
- mléko 400 ml
- hladkolistá petržel 2 hrsti
- přepuštěné máslo 150 g
Na červené zelí
- kmín 1 lžička
Na karlovarské knedlíky
- muškátový oříšek 1 špetka
Postup přípravy
Kachna na hruškách: Pekáč vyložíme oloupanými a pokrájenými hruškami, česnekem a nakrájenou cibulí. Na to položíme nasolená kachní stehna, ze spodní strany posypaná tymiánem. Podlijeme částí bílého vína, dolijeme vodu. Vložíme do trouby vyhřáté na 250 stupňů, po hodině stáhneme na 220 stupňů. V průběhu pečení podléváme vínem a vodou.
Červené zelí: Na másle zpěníme nakrájenou cibulku a pokrájené zelí. Osolíme, okmínujeme a zalijeme červeným vínem. Dusíme do měkka, dochutíme citronovou šťávou, popř. trochu zaprášíme moukou (pro celiakyzahustíme škrobem).
Karlovarské knedlíky: Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme mlékem s rozšlehanými žloutky. Necháme chvíli stát. Pak polijeme přepuštěným (nebo jen rozpuštěným) máslem, jemně osolíme, posypeme petrželí a nakonec přidáme sníh ušlehaný z bílků. Lehce prohněteme a šišku zabalíme do potravinové folie, propícháme a 20 minut vaříme ve vodě.