Suroviny
- fík 15 ks
- ořech 1 hrst
- víno 15 lžic
- cukr 5 lžic
- limetka 4 ks
- lusk 1 ks
- crème fraîche 200 g
Postup přípravy
Z limetek vymačkáme do rendlíku šťávu, přidáme cukr a trošku nastrouhané limetkové kůry. Povaříme, dokud směs nezhoustne. Mezitím necháme v pánvi svařit dezertní víno s vanilkovými zrnky. Do této pánve vložíme čerstvé fíky, které navrchu nakrojíme do křížku, aby se teplem otevřely. Necháme je dusit 8–10 minut.
V míse smícháme svařený limetkový sirup s crème fraîche, přidáme nasekané pekanové ořechy.
Fík naservírujeme na talíř, polijeme omáčkou a přidáme lžíci smetanového krému, ozdobeného pekanovým oříškem.