Pečená krkovička
Postup přípravy
1. Knedlík: Housky nakrájíme na kostičky a necháme chvilku proschnout. Vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, z bílků si se špetkou soli ušleháme pevný sníh. K houskám přidáme mléko, sůl, pepř, pokrájenou zelenou petržel, žloutky a promícháme, v případě potřeby přidáme hrst mouky. Na závěr přidáme sníh ušlehaný z bílků a lehce promícháme. Z hmoty tvarujeme knedlíky, které vaříme v kuchyňské folii.
2. Červené sterilované zelí vyklopíme ze sklenice a trochu překrájíme. Na omastku orestujeme cibuli, přidáme zelí a chvíli podusíme, až je zelí měkké a bez tekutiny. Dochutíme, dosladíme, okyselíme dle vlastní chuti.
3. Plátky vepřové krkovice rozklepeme, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji, chvilku podusíme a měkké maso vyjmeme. Na pánvi orestujeme cibuli do hněda, vrátíme maso, dochutíme kořením a česnekem a podáváme s přílohami.
Hlavní chod:
Karlovarský knedlík, červené zelí, pečená krkovička
Ingredience:
Knedlík:
5-7 housek,
200 ml mléka,
2-3 vejce,
zelená petržel
hrubá mouka dle potřeby
sůl, pepř
Červené zelí:
1 větší sklenice červeného zelí,
olej nebo lžíce sádla,
cukr dle chuti,
1 cibule,
kmín,
1 bobkový list,
sůl
Pečená krkovička:
5 plátků vepřové krkovice,
1-2 cibule,
3 stroužky česneku,
olej,
drcený kmín,
troška grilovacího koření,
pepř a sůl