Na chléb
- mouka 1 kg
Na chléb
- kmín 2 lžičky
Na paštiku
- bobkový list 4 ks
- pepř 0.25 lžičky
- sůl 0.25 lžičky
- tymián 2 snítky
- mandle
Postup přípravy
Játra očistíme od blanek. Nakrájíme je na menší kousky a dáme do misky. Zalijeme portským a necháme alespoň deset minut marinovat. Slaninu nakrájíme na kostičky, cibuli najemno a česnek na plátky. Slaninu orestujeme v hlubší pánvi, přidáme zbytek, chvíli restujeme. Pak vlijeme víno z jater, přidáme bobkové listy, tymián, pepř a sůl. Přidáme játra, která asi deset minut podusíme ve víně. Pánev odstavíme zohně. Vyndáme bobkové listy. Přendáme do mixéru a rozmixujeme na konzistenci, jakou chceme. Přendáme do mísy a necháme za občasného promíchání vychladnout. Rozdělíme do misek, dozdobíme mandlemi a podáváme s čerstvým pečivem.
Chleba: brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Všechny suroviny smícháme v míse. Necháme hodinu kynout. Ztěsta vytvarujeme bochník a necháme ještě půl hodiny pod utěrkou. Pak pečeme v troubě vyhřáté na 210°C, po deseti minutách snížíme teplotu na 175°C a pečeme další hodinu. Horký chléb potřeme slanou vodou a dáme vychladnout na mřížku.