Bešamel
Head
- vepřové maso 300 g
Bešamel
Tzatziki
Postup přípravy
Lilky podélně rozkrojíme a dáme na chvíli do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Mleté maso opečeme, přidáme rajčatový protlak, sýr, dochutíme soli, pepřem a oreganem.
Bešamel: V kastrůlku rozehřejeme olej a za stálého míchání přidáváme mouku, mícháme asi minutu, jíška by měla zůstat světlá. Do jíšky po částech přiléváme mléko a metlou rozšleháváme dohladka, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, cukr a skořici. Omáčku vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne.
Poté na upečený a měkký lilek dáme směs mletého masa, polijeme bešamelem a posypeme sýrem.
Tzatziki: Okurku nastrouháme, dáme do síta, osolíme a vymačkáme z ní veškerou vodu. Smícháme s prolisovaným česnekem, jemně nasekaným koprem a jogurtem. Dochutíme solí, pepřem a octem. Jídlo podáváme s dobře vychlazenými tzatziki a chlebem pita.