Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Ovocný chlebíček jako vánoční dort

do 2 hodin
Ovocný chlebíček jako vánoční dort
Ovocný chlebíček jako vánoční dort Autor: Johana Pošová
Bez podobného ovocného chlebíčku by byly ve Velké Británii smutné Vánoce. Hutný korpus je ideálním základem pro vánoční dekor, který občas trochu zakrývá fakt, že ovocný chlebíček je (po několikadenním rozležení) velmi příjemný dezert.
Reklama
Reklama

Postup

  1. V míse promíchejte kandované ovoce, kůru, rozinky, datle a mandle s rumem a nechte 2 hodiny nebo lépe přes noc stát. Vše pak promíchejte s ½ hrnkem mouky. Troubu předehřejte na 140 °C. Koláčovou formu vymažte, vyložte papírem a znovu vymažte.
  2. V misce promíchejte zbylou mouku, sodu, koření a sůl a dejte stranou. V jiné míse zpěňte málo a postupně k němu zatřete cukr a vejce. Melasu promíchejte se šťávou a přidejte střídavě k máslové směsi spolu s moukou – suché přísady přidejte ve 4 a mokré ve 3 dávkách. Nakonec zatřete ovocnou směs s mandlemi a přesuňte do formy.
  3. Pečte 3 až 3 a ½ hodiny, vyzkoušejte špejlí, jestli je korpus propečený. Vyjměte z formy, odstraňte papír, potřete rumem a chcete-li, chlebíček potáhněte prohněteným marcipánem nebo fondánem a ozdobte dle chuti a fantazie. Ovocný chlebíček se v Británii tradičně dává jako dárek a vánoční dekorace; chcete-li se k této tradici přidat, zabalte ho do pečicího papíru a ozdobně převažte.
Reklama

Ovocný chlebíček jako vánoční dort  Foto:

Ovocný chlebíček jako vánoční dort, foto: Johana Pošová

Dalších 10 úžasných dezertů, které budou skvěle zdobit slavnostní tabuli nejen o Vánocích, najdete v novém časopise Prima FRESH, který vychází 12. listopadu!

Časopis Prima FRESH

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama