Suroviny
- kandované ovoce 2 balíčky
- citronová kůra (z 1 citronu)
- sušené rozinky 3 hrnky
- datle (vypeckované, nakrájené, nemusí být) několik
- mandle (nasekané)
- brandy (nebo rum) 120 ml
- hladká mouka 2 a 1/2 hrnku
- perníkové koření
- mletá skořice
- sůl 1/2 lžičky
- máslo 1 hrnek
- cukr krupice 2 upěchované hrnky
- vejce 6 ks
- melasa 3/4 hrnku
- jablečný džus 3/4 hrnku
- marcipán (nebo fondán na potažení dortu) 1 kg
Postup přípravy
- V míse promíchejte kandované ovoce, kůru, rozinky, datle a mandle s rumem a nechte 2 hodiny nebo lépe přes noc stát. Vše pak promíchejte s ½ hrnkem mouky. Troubu předehřejte na 140 °C. Koláčovou formu vymažte, vyložte papírem a znovu vymažte.
- V misce promíchejte zbylou mouku, sodu, koření a sůl a dejte stranou. V jiné míse zpěňte málo a postupně k němu zatřete cukr a vejce. Melasu promíchejte se šťávou a přidejte střídavě k máslové směsi spolu s moukou – suché přísady přidejte ve 4 a mokré ve 3 dávkách. Nakonec zatřete ovocnou směs s mandlemi a přesuňte do formy.
- Pečte 3 až 3 a ½ hodiny, vyzkoušejte špejlí, jestli je korpus propečený. Vyjměte z formy, odstraňte papír, potřete rumem a chcete-li, chlebíček potáhněte prohněteným marcipánem nebo fondánem a ozdobte dle chuti a fantazie. Ovocný chlebíček se v Británii tradičně dává jako dárek a vánoční dekorace; chcete-li se k této tradici přidat, zabalte ho do pečicího papíru a ozdobně převažte.