Suroviny
- vlašské ořechy (hrubě nasekané) 1 1/4 hrnku
- mouka (pšeničná, i celozrnná) 1 1/2 hrnku
- mouka (ječná) 1/2 hrnku
- jedlá soda 1/2 lžičky
- mletá skořice 1 lžička
- drcený hřebíček 3/4 lžičky
- muškátový oříšek (strouhaný) 1/4 lžičky
- sůl 1/4 lžičky
- vejce 2 ks
- třtinový cukr 3/4 hrnku
- řecký jogurt 2/3 hrnku
- pomerančová kůra 2 lžičky
- pomerančová šťáva 1/2 hrnku
- extra virgin olivový olej 1/4 hrnku
Na sirup
- pomerančová šťáva 1/3 hrnku
- pomerančová kůra 1 malý kousek
- třtinový cukr 1/4 hrnku
- hřebíček 2 ks
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C, na plech s pečicím papírem nasypte nasekané vlašské ořechy a pražte je po dobu asi 7 minut, pak je vyndejte z trouby, dejte zchladit a také troubu přepněte na 160 °C.
- Smíchejte: obě mouky, kypřicí prášek, sodu, koření a sůl ve větší míse. V další míse vyšlehejte cukr a vejce do pěny, pak přidejte jogurt, pomerančovou kůru a pomerančovou šťávu, nakonec vmíchejte olej, tak aby se vše spojilo do hladké hmoty. Potom vmíchejte ve dvou dávkách vlhké ingredience do suchých opět tak, aby vzniklo hladké těsto. Nakonec přidejte 3/4 nasekaných pražených ořechů.
- Těsto plňte do formiček na muffiny a pečte cca 30 minut, proveďte zkoušku vpíchnutím špejle doprostřed muffinu, pokud je suchá, muffiny jsou hotové.
- Během pečení si svařte sirup: dejte na menší pánev pomerančovou šťávu, cukr, hřebíčky a kůru. Přiveďte do varu a zvolna vařte a míchejte, dokud tekutina nezhoustne, což bude trvat asi 5 minut. Vyndejte kůru a hřebíčky a nechte zchladnout.
- Muffiny několikrát propíchněte špejlí a přelijte sirupem, posypte zbylými vlašskými ořechy a nechte zhruba půl hodiny vychladit.
- A pak se už jen zakousněte a sněte o Řecku.
Tento recept pro vás připravila majitelka Řemeslné pekárny – Artisan Bakehouse paní Milada Manto. O její krásné a voňavé práci si můžete přečíst v článku: