Suroviny
- celozrnná mouka 140 g
- sůl špetka
- koření (směs skořice, badyán aj.) 1 lžička
- mletý zázvor 1 lžička
- hnědý cukr 55 g
- sušené rozinky (sultánky, namočené přes noc v neslazeném pomerančovém džusu (125 ml)) 115 g
- mrkev (oloupaná a jemně nastrouhaná) 4 ks
- slunečnicový olej 1 lžíce
- bílek (pokojové teploty) 2 ks
- měkký sýr (nízkotučný, rozšlehaný se 2 lžícemi moučkového cukru) 100 g
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 170 °C. Pekáček vymažte a vysypejte moukou, případně použijte pečicí papír.
- Prosejte mouku, sůl, kypřicí prášek, směs koření a mletý zázvor do velké mísy. Vmíchejte cukr, sultánky se šťávou, mrkev i olej a dobře promíchejte.
- Z bílků ušlehejte sníh a následně ho opatrně, ale dobře vmíchejte do mrkvové směsi.
- Přelijte do pekáčku a pečte asi 1 hodinu až 1 hodinu a 1/4 (propečení zkoušejte klasicky dřevěnou špejlí).
- Po upečení nechte v pekáčku chladnout asi 10 minut, poté přendejte na mřížku a sundejte pečicí papír (pokud jste ho používali).
- Jakmile je koláč úplně studený, podélně ro rozřízněte a mezi pláty vetřete sýrovou směs.