Těsto
- vejce 4 ks
- cukr 4 vrchovaté lžíce
- olej 2 lžíce
- polohrubá mouka 4 vrchovaté lžíce
- kakao 2 rovné lžíce
Krém
- máslo 150 g
- tvaroh 750 g
- moučkový cukr (cukr) 150 g
Poleva
- hořká čokoláda (kvalitní) 60 g
- máslo 50 g
- mléko 1 a 1/2 lžíce
- moučkový cukr (cukr) 1 lžíce
Postup přípravy
- Těsto: Oddělte žloutky od bílků. Žloutky s polovinou cukru vyšlehejte do světlé pěny (trvá to cca 5–7 minut) a do ní zamíchejte olej. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zašlehejte do něj zbylý cukr.
- Smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao a po částech a na střídačku s vyšlehaným sněhem ho vmíchávejte do žloutkové pěny.
- Těsto nalijte do dortové formy (vymazané a vysypané) a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 15–20 minut na 180 °C. Po upečení nechte vychladnout.
- Krém: Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukem. Následně po lžičkách zašlehávejte všechen tvaroh. Piškotový korpus jednou prokrojte a potřete 2 lžičkami marmelády (marmeládu dávat nemusíte, dort bude dobrý i bez ní), navrstvěte polovinu krému. Přiklopte druhou částí piškotu, navrch dejte zbylý krém, uhlaďte a nechte asi hodinu vychladit v lednici.
- Poleva: Máslo rozpusťte v mikrovlnce (případně ve vodní lázni), přidejte nalámanou čokoládu a rozmíchejte v hladkou hmotu. Přidejte lžíci a půl mléka a míchejte, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Trik s mlékem se dělá proto, že po něm je čokoláda hladká a při krájení se neláme.
- Pokud jste použili hořkou čokoládu (nad 50 % kakaa), vmíchejte do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Pokud jste použili čokoládu na vaření, doslazovat nemusíte, tato čokoláda je sladká dost. Polevu nalijte na horní vrstvu tvarohového krému a stejnoměrně rozetřete po celém moučníku, na pár místech nechte stéct. Pracujte rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Nechte odležet v lednici do druhého dne nebo alespoň 4 hodiny.
Vyzkoušejte také recept na odlehčené Míša řezy podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE