Čokoládová poleva
- hera 100 g
Head
Postup přípravy
Čokoládu rozpustíme (bez 75g čokolády) ve vodní lázní, přimícháme máslo, které necháme rozpustit, pak necháme vychladnout. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a k ní až teď nastrouháme 75g čokolády na hrubém struhadle. Vejce našleháme s cukrem do pěny a přidáme k nim moučnou směs a i nastrouhanou čokoládu s čokoládovou směsí. Dortovou formu vymažeme a vysypeme, vlijeme směs a ve vyhřáté troubě pečeme na 175 stupňů asi 50 minut. To celé opakujeme ještě jednou, abychom měli dvě placky.
Mezitím si připravíme tvaroh či mascarpone, který smícháme s vyšlehanou šlehačkou a přimícháme do směsi nakrájené jahody nebo jiné ovoce, které máme. Po vychladnutí obou placekjednu necháme v dortové formě a na ni navrstvíme šlehačkovou směs s ovocem a překryjeme druhou plackou.
Vše nakonec přelijeme čokoládovou polevou, kterou jsme si mezitím připravili v kastrůlku ve vodní lázni nebo na elektrických kamnech na stupni jedna. Rozpustíme si heru a v ní nalámanou čokoládu, řádně mícháme a stále udržujeme v tekutém stavu. Po zatuhnutí polevy zdobíme dle libosti a dort necháme chladnout aspoň dvě hodiny, jinak by šel špatně krájet.