Suroviny
Postup přípravy
- Nejprve nakrájejte bílé pečivo na kostičky a zalijte ho mlékem, aby se do něj vsáklo. Přidejte mleté maso, kvalitu nepodceňujte, to, které se prodává v supermarketech, obsahuje, mimo jiné, hodně tuku a hlavně vody a jídlo by se spíš dusilo než peklo. Do směsi dále rukou zamíchejte 1 vejce a asi 2 lžíce nakrájené čerstvé šalvěje (nebo jinou čerstvou bylinku, kterou máte rádi). Směs dosolte a opepřete a nechte ji odpočívat v pokojové teplotě během doby, kdy budete připravovat omáčku.
- Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte ji do sklovata na trošce oleje, pak přidejte na plátky nakrájený česnek. Společně restujte asi 1 minutu. Nyní k cibuli a česneku vyklopte celou konzervu sekaných rajčat. Omáčku okořeňte lžící sušeného oregana a římského kmínu, solí a pepřem. Nechte ji na mírném ohni pod pokličkou vařit asi 5 minut. Můžete ji naředit trochou vody.
- Mezitím nalijte do zapékací mísy nebo pánve vhodné na pečení trochu oleje. Mokrýma rukama tvořte z masové směsi kuličky a vyskládejte je vedle sebe. V troubě předehřáté na 180 stupňů předpečte masové kuličky, tak aby se na povrchu tzv. zatáhly, bude to trvat cca 15–20 minut. Nyní k masu přilijte omáčku a vše zakryjte alobalem nebo poklicí, dále pečte asi 10–15 minut. Nakonec povrch posypejte nastrouhaným tučným sýrem a dopékejte už odkryté, dokud se sýr neroztaví. Podávejte například s těstovinami.