Flejšky
- brambory - -
Hlavatka
- cibule - -
- tuk - -
Flejšky
- sůl - -
Hlavatka
- ocet - -
Postup přípravy
Masiště: plátky krkovičky prosolit, okmínovat a prudce zatáhnout na trošce tuku.Po prvotním zatažení masa přidat pokrájenou cibulku a mírně dusit, průběžně podlévat. Péct doměkka, cca 2 hodiny.
Flejšky: vařené brambory najemno rozstrouháme, přidáme sůl, hrubou mouku a vejce.Rozmícháme a na stole uhněteme tužší těsto, které poté uválíme do válečku. Nakrájíme špalíčky (krajově – flejšky).Vhazujeme do hrnce s vařící osolenou vodou, vaříme cca 5 minut, až vzkypí a vyplavou. Vybíráme cedníkem a ihned podáváme.
Hlavatka: zelí očistíme, vykrojíme košťál a pokrájíme.Do hrnce nakrájíme cibulku a na tuku necháme zesklovatět.Nakrájené zelí lehce pomačkáme (hlavatka je velmi křehká a nevyroste nikde jinde než v okolí větrného Vysokého n.Jizerou) a vložíme do hrnce na usmaženou cibulku. Přidáme kmín a vaříme doměkka.Ochutíme cukrem a až úplně nakonec octem.