Suroviny
- vepřové plecko
- řapíkatý celer
- rajčata 3 ks
- cibule
- česnek 3 stroužky
- tymián
- olivový olej
- sůl
- pepř
Na kapustu
- kapusta 1 hlávka
- mrkev
- řapíkatý celer
- smetana 1 dcl
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- olivový olej
- sůl
- pepř
Sledujte novou řadu kulinární show Teď vaří šéf!, každou neděli v 18.00 na Primě!
Teď vaří šéf!
Vítejte v kuchařské škole ZDEŇKA POHLREICHA, šité na míru běžné domácí kuchyně. V každém díle předvede Šéf recepty, které dohromady tvoří perfektně sladěné menu.
Postup přípravy
- Plec večer předem namarinujte – osolte, opepřete, posypejte tymiánem, obmotejte provázkem, zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
- Pekáč pokapejte olivovým olejem a připravte si zeleninový základ – nakrájejte řapíkatý celer, spařená rajčata, cibuli, česnek a vše poklaďte na dno pekáčku.
- Maso vyndejte z fólie, položte na zeleninu a dejte péct do trouby předehřáté na 170 stupňů. Asi po hodině vyndejte z trouby, plec zabalte do alobalu a nechte odležet. Šťávu přelijte do hrnce a ještě chvíli povařte.
- Jako přílohu budete podávat kapustu: hlávku kapusty zbavte košťálu, listy nakrájejte, vložte do vařící vody a nechte spařit. Potom vodu sceďte a kapustu zalijte ledovou vodou, aby neztratila barvu.
- V dalším hrnci si připravte zeleninový základ na kapustu: rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájený stroužek česneku a cibuli. Pak přidejte nadrobno nakrájený řapíkatý celer a mrkev, promíchejte a přilijte smetanu.
- Hrnec s kapustou vraťte zpátky na sporák, nechte vypařit přebytečnou vodu a pak do něj vmíchejte zeleninový základ se smetanou. Osolte a opepřete.
- Maso vybalte z alobalu, sundejte provázek a nakrájejte na plátky. Na dno servírovací mísy nalijte svařenou šťávu z masa, na ni položte nakrájenou plec a do další mísy přendejte dušenou kapustu. Podávejte.