Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Novinky

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Poznejte 6 pravidel, jak si vychutnat čaj

Jak si vychutnat čaj

Jak si vychutnat čaj Zdroj: iStock

  • Zavřít

Jak si vychutnat čaj Zdroj: iStock

Pijeme jej ráno i večer, pro zahřátí i ochlazení, jen tak na chuť nebo pro zdraví, když se chceme uvolnit nebo se naopak potřebujeme na něco soustředit.

Zkrátka důvodů a příležitostí pro pití čaje je nespočet, a proto je důležité vědět, jak si jej správně připravit a vychutnat, abychom zpříjemnili den sami sobě i lidem kolem sebe.

1. Zvolte správně

Nejprve se rozhodněte, co od čaje vlastně očekáváte. Máte perný den v práci a potřebujete v jeho průběhu dobít energii, abyste vydrželi až do večera? Nejspíše vám pomůže zelený čaj, který zpravidla posiluje koncentraci a duševní výkonnost. Podobné účinky má také čaj černý, který se doporučuje pít zejména ráno. Na večer však tyto druhy čajů raději vynechejte, protože by vám jejich povzbuzující účinky mohly narušit klidný spánek. Místo toho můžete sáhnout po bylinkové variantě – uklidní například meduňka. Co se týče značek, sáhněte raději po těch známých, které jsou zaručeně vyrobeny z kvalitních čajových lístků. Přednost dávejte raději čajům sypaným před těmi v pytlíku.

Hitem poslední doby MatchaTea, zvláštní odrůda zeleného čaje z Japonska, která se vyrovná zhruba 10 šálkům tohoto nápoje. Dostupný je ve formě prášku, který se vyrábí ze speciálně zastiňovaného čajovníku s vysokým obsahem chlorofylu. „Má pozitivní účinky na lidský organismus, zlepšuje náladu, pomáhá jak na hubnutí, tak například proti rakovině,“ vysvětluje Petr Patočka, odborník na Matcha z MatchaTea.cz a společnosti Čajová květina, s.r.o.

2. Příprava čaje

Je-li to možné, použijte vodu z vodovodu, která má podle odborníků ideální neutrální chuť. Pokud je voda silně chlorovaná, nechte ji alespoň 2 až 3 minuty projít varem. Když nemáte jinou možnost, můžete použít také vodu balenou, rozhodně však sáhněte po té neperlivé. Černé čaje můžete zalít vařící vodou, u zelených, bílých a žlutých čajů by pak voda měla mít okolo 80 stupňů Celsia. Vždy se řiďte hlavně návodem na obalu konkrétního čaje.

Pokud se rozhodnete vyzkoušet třeba MatchaTea, příprava je jiná, protože prášková forma čaje si vyžaduje specifický přístup. Pro tradiční přípravu Matcha se neobejdete bez bambusové lžičky, metličky a čajové misky. Do čajové misky dejte zhruba tři vrchovaté bambusové lžičky čaje MatchaTea a přidejte kapku vody. Bambusovou metličkou vytvořte kašičku. Po chvilce dolejte zbytek připravené vody a šlehejte ve tvaru písmene M, než se čaj plně napění. Voda na přípravu tradičního Matcha by měla mít zhruba 65 až 70 stupňů.

„V případě, že nechcete čaj MatchaTea připravovat tradičním způsobem, můžete jej jednoduše připravit v domácích podmínkách za pomoci šejkru či v láhvi,“ upozorňuje na snazší variantu Petr Patočka. Na přípravu potřebujete zhruba 3 dl vody, porci čaje (ideálně 2 gramy) a řídit se heslem protřepat, nemíchat.

Novinky

5 zajímavostí, které ještě (možná) nevíte o čaji

3. Louhování (týká se běžných čajů, nikoli Matcha)

Stejně jako u předchozího bodu se u přípravy klasického čaje řiďte především doporučením na obalu, obecně ale platí, že bylinný čaj by se měl louhovat nejdéle, tedy 3 až 6 minut, černé čaje nechte ve vodě 2 až 3 minuty, zelené, žluté a bílé čaje raději nenechávejte louhovat déle než 2 minuty. Výsledkem přehnaně dlouhého louhování je hořká až trpká chuť.

4. Nahřívání konvice

Ti největší milovníci čaje před samotným zalitím ještě konvici a šálky předehřívají. Dělá se to tak, že se jednotlivé kusy nádobí zalijí horkou vodou, čímž dojde také k jejich sterilizaci. Tento zvyk je spíše součástí samotných rituálních čajových obřadů, není však důvod, proč byste si tuto rituální atmosféru nemohli přenést také k vám domů a naladit se tak na pití čaje.

5. Udělejte si příjemné prostředí

Na místě, kde čaj budete pít, si udělejte pořádek. Obklopte se oblíbenými věcmi a pokud máte chuť příjemnou chvíli sdílet, pak také svými blízkými. Udělejte si chvilku času a zapomeňte na všechny své povinnosti.

6. Užívejte

Čaj je geniální záležitost, a proto si zaslouží vaši plnou pozornost. Nechte jej trochu vychladnout (popálený jazyk opravdu není nic příjemného) dejte si první lok a už si jen užívejte…

Zdroj: MatchaTea.cz, foto: iStock

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky matcha tea čaj čajový rituál

Návrhy pro vás

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Mini cheesecaky

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí supreme se šafránovým rizotem a chřestem

Prostřeno!

Prostřeno: Pomazánky s domácím pečivem

Prostřeno!

Prostřeno: Bramboračka

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Soutěžící

Maroš Gajdoš

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Cameron Diaz je vášnivá milovnice nachos. Vyzkoušejte její oblíbený recept s trhaným kuřecím masem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Vyšetřovatelé už znají důvod pádu vrtulníku Petra Kellnera. Označili pravděpodobného viníka Hladík: Na majitele nezateplených domů padla chudoba. Obhajoval dotace Přijde náraz, příspěvek pro solární barony se vrací. Kolik zaplatí lidé za elektřinu?

prima-zeny

Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama Kamil s Markétou vrací úder. Zamilovanému Albertovi zničí nový vztah

prima-zoom

Jak si mafiánský zabiják vykopal hrob Podivná exploze americké jaderné ponorky zabila 99 lidí. Odtajněné dokumenty vyvrací teorii o nehodě Sluneční soustavu může ovlivňovat Planeta X. Záhadné těleso je spojováno s velkým třeskem

prima-fresh

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami Cameron Diaz je vášnivá milovnice nachos. Vyzkoušejte její oblíbený recept s trhaným kuřecím masem

prima-cool

Avengers skončí a začnou odznova? Brzy můžu umřít, ale teď jsem šťastný. Herecká legenda vás novým rozhovorem zahřeje u srdce Nová krev pro Partičku, Bodyguardi i PORNO! Prima COOL čeká pořádně barevnej podzim

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu Rosecká jen sleduje, jak Kazma vábí Kalousovou. Bavič ji s úsměvem totálně zazdil Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem

prima-living

Václavky jsou oblíbené podzimní houby. Lidskému organismu ale mohou ublížit Brambory pomůžou s oteklýma očima, zachrání přesolenou polévku a odstraní skvrny od řepy Jarní hvězda ifeion rozzáří zahradu i balkon. Pěstování nenáročné exotické krásky zvládne každý

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.