Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Bramborový salát
Bramborový salát
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Kultura panákování v Česku? Podle odborníků i expatů máme co dohánět

Kultura panákování v Česku

Kultura panákování v Česku Zdroj: Marie Bartošová

  • Zavřít
Kultura panákování v Česku

Kultura panákování v Česku Zdroj: Marie Bartošová

Nápojové znalectví u nás často začíná a končí konverzací o kvalitě pěny u čepovaného piva. Většinou máme povědomí o tom, že se k světlému masu pije bílé víno, zatímco k tmavému červené. Jak se ale servíruje vodka, tequila nebo whisky?

Seznam.cz banner

Ne každý ví, že třeba citron a sůl k podávání tequily vůbec nepatří. Jak se vyhnout barovým faux pas, poradí známý barman Tomáš Kučera a rodáci ze zemí, ve kterých se tvrdý alkohol vyrábí a je nedílnou součástí jejich tradic.

V servírování panáků zde vládne mizérie…

Protože jsme v Česku odkojeni pivem a zvykli jsme si dát si k dobrému jídlu sklenku kvalitního vína, tak se v této oblasti „lehčích“ drinků většinou nedopouštíme výraznějších společenských trapasů. Jakmile ale vyrazíme na párty, kopeme do sebe bezhlavě panáky na rozjezd, aniž bychom řešili kvalitu podávání.

„Dnešní osvěta v jídle je v Česku veliká, ale málokdo ví, že nápojová gastronomie je ještě na začátku,“ hodnotí současný stav profesionální barman a poradce v oblasti gastronomie Tomáš Kučera.

Vodku chladit, ale nemrazit!

Vodka je většinou spojována s tanečními kluby. Správný servis by měl být do namraženého shooteru (panáku), obsah by se však podle Tomáše Kučery mrazit neměl. „Důvod? Poté, co jakoukoliv vodku zmrazíte, nepoznáte její výjimečnost,“ odpovídá barman.

Fin Juho Mannien žijící momentálně v Praze a pracující v oblasti IT vzpomíná, jak se servíruje vodka v rodném Finsku. „Čím studenější, tím lepší! Vodka je neodmyslitelně spjatá s Helsinkami a historicky se dokonce podávala v kelímku připraveném z ledu.“ Typická finská příležitost na popíjení tohoto alkoholu ve velkém je podle něj letní oslava sezony raků říčních. „Korýš, panák, zpěv a tak pořád dokola celou noc,“ vzpomíná s úsměvem Juho. Když se pak potkají dva Finové u vodky, vypadá to prý následovně. Ten první řekne: „Kippis" (na zdraví). A ten druhý: „Tak co, jsme tady kvůli pití anebo kvůli mluvení?"

Tequilu jedině čistou!

Mexičan Alejandro Rodrigues Bribiesca, který se živí jako advokát a v Česku žije přes sedm let, vyvrací místní mýty o tequile. „Ve státě jménem Chalisko najdete město Tequila a tam nápoj vyrábíme. Tequila se pije typicky na ex bez citronu nebo pomeranče a měla by mít pokojovou teplotu. V Mexiko City se pije jako takzvaná Sangrita – nejdříve panák tequily na ex, a pak ji zapíjíme rajčatovým džusem, protože jinak je moc silná,“ vysvětluje místní zvyklosti Alejandro.

I Tomáš Kučera dodává, že podávání tequily s pomerančem a skořicí nebo limetou a solí nepatří mezi správné způsoby podávání: „U tequily byl rituál se skořicí jen čistý marketing a pokud si tequilu opravdu chcete vychutnat, měli byste ji servírovat do degustační sklenice.“

Whisky na několik způsobů. Nově i jako panák

Američan a profesionální barman Ryan Miller potvrzuje vzrůstající oblibu whisky v ČR. Za rituální drink pak Češi považují značky jako Jameson nebo Jack Daniel´s.

V Ryanových rodných Spojených státech se whisky pije stejně jako u nás – buď jako panák nebo v oblíbené kombinaci s Coca Colou. Nicméně posledních několik let neuvěřitelně vzrostla kategorie ochucených whisek, které se podávají jako namražené shoty.

Za svou pětiletou praxi v pražském klubu Harley’s Ryan Miller rozlil hektolitry klasické whisky a právě s novými příchutěmi podle něho narůstá i zájem o shoty. On sám ji má nejraději čistě bez ledu. Ve Spojených státech podle Ryana trend skořicových whisky obrátil tamní trh vzhůru nohama, stala se totiž populární především u současné americké mládeže.

Trend namražených shotů míří podle českého experta Tomáše Kučeryi do České republiky, kde jsou nyní v módě medové nebo skořicové příchutě. Z novinek je to například Jack Daniel´s Fire, whisky smíchaná s lehce pálivým skořicovým likérem, která pro něho platí za atraktivní „rozjezdovku“ vhodnou k vypitína ex, což Češi sami kvitují.

Správně se podává přímo z mrazáku a ještě k tomu v namraženém panáku. Výhodou namražení je přirozená cesta vychutnání skořicové pálivé příchuti. „Správný poměr palčivosti a nasládlosti na jazyku a hlavně v hrdle vyniká právě, když se drink podává ledový,“ popisuje Kučera.

Existuje univerzální návod jak správně panákovat?

Podle tuzemského experta Tomáše Kučery je triků a tipů hned několik. Zaručený způsob je známý, ale často nedodržovaný. „Uchopte shooter mezi palec a malíček a tzv. ho do sebe hoďte na ex. Nejčastější chyba je usrkávání, tomu se opravdu vyhněte,“ doporučuje barman.

A co pak, když jsou těžká rána opilcova?

Zapomeňte na předsudky, že po sladkém pití bolí hlava nebo že vám ráno znepříjemní nápoje zlatavé barvy jako rum nebo whisky. Za to, jestli budete ráno po tahu fit, odpovídáte jen vy sami, ne škála drinků. „Každý destilát zapíjejte sklenkou vody, před spánkem se osprchujte a ráno si dejte 2 dcl kvalitního rajčatového džusu,“ radí osvědčený fígl Kučera.

Připravila (klam), PR

Sdílejte článek
Štítky citron whisky tequila sůl nápoj Česko bar vodka Tomáš Kučera pomeranč alkohol tequila vodka whisky rajčatový džus

Návrhy pro vás

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub Polévky

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek Maso

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek

Křupavé pomerančové crinkles – voňavé sušenky s citrusovým nádechem a jemně popraskaným povrchem rozjasní každý zimní den Sladké

Křupavé pomerančové crinkles – voňavé sušenky s citrusovým nádechem a jemně popraskaným povrchem rozjasní každý zimní den

Šuhajdy podle Pavla Berkyho – moderní verze nepečených čokoládových košíčků plněných ořechovým krémem Sladké

Šuhajdy podle Pavla Berkyho – moderní verze nepečených čokoládových košíčků plněných ořechovým krémem

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem Nápoje

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce Sladké

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Linecké ořechové cukroví na plech – sladké vánoční řezy s vlašskými ořechy a polevou Sladké

Linecké ořechové cukroví na plech – sladké vánoční řezy s vlašskými ořechy a polevou

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro


Přečtěte si také

Polévky
Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Vyrobte čokoládu jako originální vánoční dárek. Ozdobte ji oříšky, pepřem nebo solí

Vyrobte čokoládu jako originální vánoční dárek. Ozdobte ji oříšky, pepřem nebo solí

PR článek
Vánoce, které voní po poctivosti

Vánoce, které voní po poctivosti

Maso
Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek

Sladké
Křupavé pomerančové crinkles – voňavé sušenky s citrusovým nádechem a jemně popraskaným povrchem rozjasní každý zimní den

Křupavé pomerančové crinkles – voňavé sušenky s citrusovým nádechem a jemně popraskaným povrchem rozjasní každý zimní den

Novinky
Vánoční Mixér: novinky na menu i v gastru, zajímavé sváteční akce nebo další tipy na dárky

Vánoční Mixér: novinky na menu i v gastru, zajímavé sváteční akce nebo další tipy na dárky

Sladké
Šuhajdy podle Pavla Berkyho – moderní verze nepečených čokoládových košíčků plněných ořechovým krémem

Šuhajdy podle Pavla Berkyho – moderní verze nepečených čokoládových košíčků plněných ořechovým krémem

Nápoje
Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Sladké
Křupavé pomerančové crinkles – voňavé sušenky s citrusovým nádechem a jemně popraskaným povrchem rozjasní každý zimní den

Křupavé pomerančové crinkles – voňavé sušenky s citrusovým nádechem a jemně popraskaným povrchem rozjasní každý zimní den

Šuhajdy podle Pavla Berkyho – moderní verze nepečených čokoládových košíčků plněných ořechovým krémem Sladké

Šuhajdy podle Pavla Berkyho – moderní verze nepečených čokoládových košíčků plněných ořechovým krémem

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce Sladké

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Maso
Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek

Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Paccheri della nonna – zapečené těstoviny s masovými kuličkami v rajčatové omáčce podle restaurace Rossopomodoro

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba Maso

Venkovská vepřová paštika ve slanině – poctivá domácí delikatesa na chleba

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Kávový likér – hedvábně sladký nápoj s rumem a karamelovým nádechem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem Nápoje

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Polévky
Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti Ryby a mořské plody

Kapr na karamelu s kokosovým mlékem – exotické spojení sladké, pikantní a jemně slané chuti

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky Ryby a mořské plody

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Polévky
Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny Polévky

Rybí polévka s bílým vínem – sváteční klasika z kapra a kořenové zeleniny

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami Polévky

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Předkrmy a chuťovky
Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Sladké
Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Voňavý trhanec s exotickým kaki – sladká snídaně ze špaldové mouky a svěžího ovoce

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Sladké

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Blamáž Rusů u Kupjansku: Putin hlásil vítězství, pak se „kotel“ otočil ve prospěch Ukrajinců Mrazivá smršť v Česku: Stromy a větve padají do silnic. Platí vysoký stupeň nebezpečí Já a moje kladivo jsme ho poslali na onen svět. Jsem na to pyšný, říká otcovrah z Jáchymova

prima-zeny

Vánoce moc nemusím, říká Richard Genzer. Kolegové ho pasovali na Anti Ježíška Ivan Trojan o sobě často pochybuje: Nemám sebedůvěru, přiznal Nic nejde lusknutím prstů. Vojta Kotek otočil život celé rodiny naruby a nelituje

prima-zoom

Poklad v hodnotě 350 miliard korun Masový vrah zabil v Sovětském svazu 113 dětí a mladých žen. Hororové činy bývalého policisty řešil tým 600 lidí Římští důstojníci milovali své makaky a honosně je pohřbívali. Bohužel je zároveň nevědomky zabíjeli

prima-fresh

Rybí polévka s hříbky – méně známá sváteční kombinace kapřího masa a sušených hub Vyrobte čokoládu jako originální vánoční dárek. Ozdobte ji oříšky, pepřem nebo solí Vepřová líčka na cideru s bramborami a pórkem – pozvolna dušené maso s vůní jablek

prima-cool

První trailer nové sci-fi od Spielberga První trailer Spider-Mana 4 s Punisherem a Hulkem unikl na internet. Má ale příšernou kvalitu Dejte si pozor na falešný trailer Avengers 5. Stvořila ho umělá inteligence

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

I v zimě rostou! Nasbírejte si pomrazky, překvapivě dobré houby Staročeské Vánoce: Jak naši předkové slavili Štědrý den? Perníčky na poslední chvíli? Recept na hned měkké vánoční cukroví

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.