Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Kultura panákování v Česku? Podle odborníků i expatů máme co dohánět

Kultura panákování v Česku

Kultura panákování v Česku Zdroj: Marie Bartošová

  • Zavřít
Kultura panákování v Česku

Kultura panákování v Česku Zdroj: Marie Bartošová

Nápojové znalectví u nás často začíná a končí konverzací o kvalitě pěny u čepovaného piva. Většinou máme povědomí o tom, že se k světlému masu pije bílé víno, zatímco k tmavému červené. Jak se ale servíruje vodka, tequila nebo whisky?

Seznam.cz banner

Ne každý ví, že třeba citron a sůl k podávání tequily vůbec nepatří. Jak se vyhnout barovým faux pas, poradí známý barman Tomáš Kučera a rodáci ze zemí, ve kterých se tvrdý alkohol vyrábí a je nedílnou součástí jejich tradic.

V servírování panáků zde vládne mizérie…

Protože jsme v Česku odkojeni pivem a zvykli jsme si dát si k dobrému jídlu sklenku kvalitního vína, tak se v této oblasti „lehčích“ drinků většinou nedopouštíme výraznějších společenských trapasů. Jakmile ale vyrazíme na párty, kopeme do sebe bezhlavě panáky na rozjezd, aniž bychom řešili kvalitu podávání.

„Dnešní osvěta v jídle je v Česku veliká, ale málokdo ví, že nápojová gastronomie je ještě na začátku,“ hodnotí současný stav profesionální barman a poradce v oblasti gastronomie Tomáš Kučera.

Vodku chladit, ale nemrazit!

Vodka je většinou spojována s tanečními kluby. Správný servis by měl být do namraženého shooteru (panáku), obsah by se však podle Tomáše Kučery mrazit neměl. „Důvod? Poté, co jakoukoliv vodku zmrazíte, nepoznáte její výjimečnost,“ odpovídá barman.

Fin Juho Mannien žijící momentálně v Praze a pracující v oblasti IT vzpomíná, jak se servíruje vodka v rodném Finsku. „Čím studenější, tím lepší! Vodka je neodmyslitelně spjatá s Helsinkami a historicky se dokonce podávala v kelímku připraveném z ledu.“ Typická finská příležitost na popíjení tohoto alkoholu ve velkém je podle něj letní oslava sezony raků říčních. „Korýš, panák, zpěv a tak pořád dokola celou noc,“ vzpomíná s úsměvem Juho. Když se pak potkají dva Finové u vodky, vypadá to prý následovně. Ten první řekne: „Kippis" (na zdraví). A ten druhý: „Tak co, jsme tady kvůli pití anebo kvůli mluvení?"

Tequilu jedině čistou!

Mexičan Alejandro Rodrigues Bribiesca, který se živí jako advokát a v Česku žije přes sedm let, vyvrací místní mýty o tequile. „Ve státě jménem Chalisko najdete město Tequila a tam nápoj vyrábíme. Tequila se pije typicky na ex bez citronu nebo pomeranče a měla by mít pokojovou teplotu. V Mexiko City se pije jako takzvaná Sangrita – nejdříve panák tequily na ex, a pak ji zapíjíme rajčatovým džusem, protože jinak je moc silná,“ vysvětluje místní zvyklosti Alejandro.

I Tomáš Kučera dodává, že podávání tequily s pomerančem a skořicí nebo limetou a solí nepatří mezi správné způsoby podávání: „U tequily byl rituál se skořicí jen čistý marketing a pokud si tequilu opravdu chcete vychutnat, měli byste ji servírovat do degustační sklenice.“

Whisky na několik způsobů. Nově i jako panák

Američan a profesionální barman Ryan Miller potvrzuje vzrůstající oblibu whisky v ČR. Za rituální drink pak Češi považují značky jako Jameson nebo Jack Daniel´s.

V Ryanových rodných Spojených státech se whisky pije stejně jako u nás – buď jako panák nebo v oblíbené kombinaci s Coca Colou. Nicméně posledních několik let neuvěřitelně vzrostla kategorie ochucených whisek, které se podávají jako namražené shoty.

Za svou pětiletou praxi v pražském klubu Harley’s Ryan Miller rozlil hektolitry klasické whisky a právě s novými příchutěmi podle něho narůstá i zájem o shoty. On sám ji má nejraději čistě bez ledu. Ve Spojených státech podle Ryana trend skořicových whisky obrátil tamní trh vzhůru nohama, stala se totiž populární především u současné americké mládeže.

Trend namražených shotů míří podle českého experta Tomáše Kučeryi do České republiky, kde jsou nyní v módě medové nebo skořicové příchutě. Z novinek je to například Jack Daniel´s Fire, whisky smíchaná s lehce pálivým skořicovým likérem, která pro něho platí za atraktivní „rozjezdovku“ vhodnou k vypitína ex, což Češi sami kvitují.

Správně se podává přímo z mrazáku a ještě k tomu v namraženém panáku. Výhodou namražení je přirozená cesta vychutnání skořicové pálivé příchuti. „Správný poměr palčivosti a nasládlosti na jazyku a hlavně v hrdle vyniká právě, když se drink podává ledový,“ popisuje Kučera.

Existuje univerzální návod jak správně panákovat?

Podle tuzemského experta Tomáše Kučery je triků a tipů hned několik. Zaručený způsob je známý, ale často nedodržovaný. „Uchopte shooter mezi palec a malíček a tzv. ho do sebe hoďte na ex. Nejčastější chyba je usrkávání, tomu se opravdu vyhněte,“ doporučuje barman.

A co pak, když jsou těžká rána opilcova?

Zapomeňte na předsudky, že po sladkém pití bolí hlava nebo že vám ráno znepříjemní nápoje zlatavé barvy jako rum nebo whisky. Za to, jestli budete ráno po tahu fit, odpovídáte jen vy sami, ne škála drinků. „Každý destilát zapíjejte sklenkou vody, před spánkem se osprchujte a ráno si dejte 2 dcl kvalitního rajčatového džusu,“ radí osvědčený fígl Kučera.

Připravila (klam), PR

Sdílejte článek
Štítky citron whisky tequila sůl nápoj Česko bar vodka Tomáš Kučera pomeranč alkohol tequila vodka whisky rajčatový džus

Návrhy pro vás

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu Sladké

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo Předkrmy a chuťovky

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace Recepty

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli Maso

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě Sladké

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši Polévky

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši


Přečtěte si také

Sladké
Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Prostřeno!
Prostřeno: Tropická harmonie s dotekem pomerančového bitteru

Prostřeno: Tropická harmonie s dotekem pomerančového bitteru

Prostřeno!
Prostřeno: Zelený samet s bylinkovým šepotem

Prostřeno: Zelený samet s bylinkovým šepotem

Prostřeno!
Prostřeno: Oheň a pepř v elegantní rovnováze

Prostřeno: Oheň a pepř v elegantní rovnováze

Prostřeno!
Prostřeno: Zlatý polibek citrusů a vášně

Prostřeno: Zlatý polibek citrusů a vášně

Novinky
Zdeněk Pohlreich servíruje dvojitou porci novinek: nová kuchařka Super jednoduše – Těstoviny a vlastní YouTube kanál.

Zdeněk Pohlreich servíruje dvojitou porci novinek: nová kuchařka Super jednoduše – Těstoviny a vlastní YouTube kanál.

Soutěže Prostřeno!
Soutěžte s Prostřeno! o produkty Ziaja v hodnotě 1.000 Kč (20. - 23. 10. 2025)

Soutěžte s Prostřeno! o produkty Ziaja v hodnotě 1.000 Kč (20. - 23. 10. 2025)

Předkrmy a chuťovky
Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce Těstoviny

Těstoviny s cizrnou, špenátem a pecorinem – voňavý krabičkový oběd nejen do práce

Sladké
Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě Sladké

Bábovka s krémem à la dort – slavnostní dezert v netradiční podobě

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky Sladké

Jablečné cupcakes se skořicovým krémem podle Coolinářky

Recepty
Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli Maso

Dušená vepřová líčka na houbách – křehké maso ve voňavé omáčce je ideální podzimní oběd na neděli

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Maso
Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Kuře v krémové parmazánové omáčce s květákem a špenátem – vydatná večeře pro chladné dny

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve Vegetariánské

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl Maso

Kuře s houbovou nádivkou a pečenou zeleninou – šťavnatý pokrm pro sváteční stůl

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Ryby a mořské plody
Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Polévky
Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Kimchi jjigae – korejská pikantní polévka s bůčkem a tofu, která vás zahřeje na těle i na duši

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl Polévky

Ořechová polévka s pošírovaným vejcem a křupavou slaninou – originální chuťová kombinace na sváteční stůl

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Předkrmy a chuťovky
Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace Recepty

Domácí dim sum knedlíčky s vepřovým masem – asijská specialita, kterou znáte z restaurace

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Smažené mleté maso v bramborových kroketách – nevšední chuťovka i hlavní chod

Vegetariánské
Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Pečená dýně s vejci a čedarem – jednoduchá podzimní večeře z jedné pánve

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem Polévky

Polévka z červené řepy s bílými fazolemi, zelenými fazolkami a koprem

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři Vegetariánské

Bramborové placičky s pivním sýrem – originální chuťovka k pivu i na večeři

Sladké
Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení Sladké

Piškotový dort s jablky a ananasem – svěží dezert bez pečení

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Maso
Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem Přílohy

Gattò di patate – tradiční neapolský nákyp ze šťouchaných brambor se šunkou a sýrem

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci Maso

Dokonalý holandský řízek s bramborovou kaší a okurkovým salátem podle receptu z restaurace Brambory na Pankráci

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Kovářová vytýká kolegům: Nezaslání rozpočtu? Od Stanjury je to zbytečný naschvál, uznala Večerní neštěstí u Českého Brodu: Vlak srazil dítě, na místě zemřelo Smrtelný výbuch v Berlíně: Jedna žena nepřežila, zranilo se osm lidí včetně dětí

prima-zeny

Farmář Kotek s rodinou nadchl první diváky: Skvělý projekt plný emocí a opravdovosti Mia vraždila ihned po kulatém stolu. Daniela zrádkyni podpořila, avšak nevědomky Další zrádce odhalen: Báru prozradila unavená tvář, pomohla i ďábelská Mia

prima-zoom

Proč ve vlacích nejsou bezpečnostní pásy? Promyšlená loupež v Louvru trvala jen 7 minut. Nádherný šperk s 1 354 diamanty ale pachatelé ztratili při útěku Nejzáhadnější UFO všech dob letělo rychlostí 6 400 km/h. Američané mají data z radarů i výpovědi svědků

prima-fresh

Vrstvený banánový dort – sladká odměna plná banánů, rozinek a medu Zdeněk Pohlreich servíruje dvojitou porci novinek: nová kuchařka Super jednoduše – Těstoviny a vlastní YouTube kanál. Vaječný mini sendvič – jednohubka z vajec vařených natvrdo

prima-cool

10 nejděsivějších hororů všech dob Zaklínač vrazil do srdcí fanoušků další dýku. Představení oblíbené postavy připomíná fantasy parodii Další ikonická lokace z Harryho Pottera odhalena. Takhle bude vypadat nová Příčná ulice

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Podzim vyzývá ke změně interiéru. Pohodlí domova navodí retro i skandinávský styl Ráj na zemi existuje. Vila, v níž žily hvězdy i spoluzakladatel Googlu, je k mání Trnky, jeřabiny, mišpule i dřínky zesládnou, až když zmrznou

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.