Pokud milujete broskve, melouny a lehkou vůni vanilky, ochutnejte zářivý oranžový plod s exotickým názvem kaki Persimon Bouquet, v němž se všechny tyto chutě půvabně snoubí. Takzvaný „pokrm bohů“ právě zahajuje svou krátkou sezonu, tak ji nepropásněte!
Kaki – vitaminová bomba z Valencie
Plod, který tvarem připomíná broskev nebo rajče, má mnoho pozitiv: vyniká sladkou chutí, neobsahuje semínka ani pecku, nemusí se loupat a snadno se krájí. I z toho důvodu je ideální svačinou do školy nebo do práce, hodí se však i pro další použití v kuchyni – můžete ho rozmixovat na pyré a přidat do krémů, sorbetů a zmrzlin. Dá se z něj připravit marmeláda, sirup, kompot nebo šťáva. Hodí se však také do ovocných salátů, koláčů a lze ho použít do pečených masových pokrmů.
Kromě skvělé exotické chuti vyniká kaki také vysokým obsahem vitamínů a minerálních látek; řadí se mezi přirozené zdroje vitaminu A a C, draslíku, vápníku, hořčíku, fosforu, železa a manganu. Díky této zásobárně přírodních látek je skvělým pomocníkem při stresu, nervozitě a únavě. Kromě toho napomáhá správnému fungování imunitního systému a zmírňuje svalové obtíže. Vysoký podíl vlákniny navíc pozitivně ovlivňuje střevní peristaltiku.
Kaki Persimon Bouquet se pěstuje především ve Valencii v oblasti nazvané Ribera del Xúquer, která tomuto ovoci propůjčila i ochrannou známku původu. Ta producenty zavazuje k dodržení vysokých standardů kvality, chuti, vzhledu a balení produktu. Díky tomu si můžete být jisti, že každé kaki s modro-zelenou etiketou Persimon Bouquet prošlo těmi nejpřísnějšími kontrolami. Jeden kus exotického ovoce stojí od 10 – 18 Kč a je k dostání v některých velkoobchodních sítích a v kamenných maloprodejnách.
Více informací najdete na www.nejkaki.cz.
Autor: Eva Karlasová a Dagmar Kutilová (Cammino)
redaktorka FTV Prima