Čokolády z nepraženého kakaa jsou nabízeny v rámci tzv. „živé“ stravy (rawfood). Tyto potraviny neprošly tepelnou ani jinou průmyslovou úpravou, nedošlo tedy ke zničení nutričních látek a jsou vhodné i pro alergiky.
Čokoláda pro alergiky
Kakao vyráběné z plodů kakaovníku obsahuje široké spektrum minerálů, vitamínů, hořčíku a antioxidantů. Nepražené kakao je nejbohatší plodinou na antioxidanty (obsahuje jich 20krát více než standardní kakaový prášek vyráběný z pražených kakaových bobů). Antioxidanty v „syrovém“ kakau jsou snadno vstřebatelné pro lidský organismus.
Obecně má čokoláda povzbuzující účinky na lidský organismus – bývá spojována s pocity blaženosti, uvolnění, spokojenosti a štěstí. Tyto vjemy způsobují chemické látky – anandamid, dopamin, fenyletylamin. Díky těmto látkám je nepražené kakao opravdovým antidepresivem, přináší dobrou náladu včetně afrodiziakálních účinků.
Čokoládový „standard“
Některé druhy čokolád zapadly do škatulky nezdravých a špatných potravin, do kategorie slabostí, které bychom si měli odříkat.
Čokoláda tvoří až 1 % stravy západní populace a její nadměrná konzumace vede často k nadváze, kožním problémům (akné) nebo alergiím. Jedná se o masově produkované výrobky z praženého kakaa, cukru, mléka, tuků, emulgátorů, sóji a dalších aditiv. Především mléčné deriváty jsou původcem alergických problémů. Původním zdrojem alergie tedy nejsou kakaové boby: používání nepraženého syrového kakaa žádné problémy nezpůsobuje.
Čokoláda bez alergenů
Čokolády vyrobené z nepražených kakaových bobů, bez rafinovaných cukrů, mléka a dalších látek lze označit dokonce za zdravé čokolády. Ostatní přísady (jako například agávový sirup místo rafinovaného cukru) jsou zpracovány při teplotách nižších než 45 stupňů Celsia. Tento druh čokolády je vhodný nejen pro osoby s alergií na mléko nebo sóju, ale i pro diabetiky a celiatiky.
Jaké jsou druhy a příchutě?
U nás je tento druh čokolády z nepražených kakaových bobů k dostání v bio obchodech, obchodech se zdravou výživou a to jako nepražené práškové kakao, jako tabulková čokoláda z nepražených kakaových bobů nebo ve formě samotných nepražených kakaových bobů.
Na trhu lze koupit čokoládu z nepraženého kakaa s vysokým podílem kakaa (60–80 %). Příchutě jsou rozličné: pomerančová, s vanilkou, s kousky ořechů, s konopným semínkem apod.
Nepražené kakao
Kakaový prášek je přírodním zdrojem proteinů, vlákniny, hořčíku, vápníku a dalších zdraví prospěšných látek – všechny v podobě přírodních zdrojů z potraviny.
Kakaový prášek z nepražených kakaových bobů lze použít k přípravě: kakaových nápojů, proteinových koktejlů, kaší, cereálií, jogurtů, zmrzlin, domácích čokolád, polev, cookies apod.
Horký čokoládový nápoj z nepražených kakaových bobů
Suroviny:
– 40 g nepražených kakaových bobů
– 60 g sušeného nápoje (sójové mléko)
– 500 ml vody
– 1 lžíce medu
– skořice
Postup:
Nepražené kakaové boby rozmixujeme v mlýnku na kávu. Smícháme se sušeným nápojem a zalijeme horkou vodou. Osladíme medem, přecedíme a dochutíme skořicí. Podáváme ještě teplé.
Ochutnejte čokoládu z nepražených kakaových bobů. Oceníte dosud netušené přínosy pro lidské zdraví a objevíte novou paletu chutí.
Autor: Alžběta Krchová
redaktorka FTV Prima