Hlavní hvězdou právě probíhajícího festivalu Chef Time fest byl dvouhvězdičkový šéfkuchař Filip Claeys z belgických Brugg. Své pětichodové menu sestavil z pokrmů, které mají možnost ochutnat návštěvníci jeho restaurace De Jonkman. A byl to skutečně výjimečný zážitek!
Hosté Chef Time Festu ochutnali dvouhvězdičkové menu
Festival Chef Time Fest se přehoupl již do své poslední třetiny – návštěvníky této výjimečné gastronomické akce čekají ještě dva večery Chef Table, při kterých se v jedné kuchyni sejde hned pět šéfkuchařů a společně připravují pětichodové menu. Na programu je také poslední Chef´s Duel, při kterém dva šéfkuchaři připravují každý tři chody se stejnou základní surovinou. Proti sobě v tomto případě budou stát Jan Horký a Radek David, kteří připravují pokrmy se sivenem, daňkem a čokoládou.
28. ledna se třetí ročník Chef Time Festu uzavře a bude čas na malé ohlédnutí a zároveň se můžeme začít těšit na kratší, ale stejně zajímavý letní festival.
V čem je tato akce tak unikátní? Jde především o setkávání a propojení. Festival hostí dejvická restaurace Avantgarde, kde se při akcích potkávají špičkoví šéfkuchaři z vyhlášených pražských restaurací a vaří společně. A právě to je neobvyklé, jindy během roku kuchaři nemají příliš příležitostí k setkávání, díky tomu v kuchyni vládne příjemná atmosféra a ačkoli je příprava takové večeře náročná, je vidět, že si to všichni náramně užívají. Pro návštěvníky je ale kromě fantastického jídla a sladěných vín dalším zážitkem možnost potkat se se samotnými kuchaři.
Tento ročník ozdobil svou přítomností, a především jídlem hostující šéfkuchař Filip Claeys, který je Chef of the Year 2014 v Belgii a má svou restauraci De Jonkman v Bruggách, která si už několik let drží dvě michelinské hvězdy. Zároveň se angažuje v aktivitě North Sea Chef, která se snaží o udržitelnost populace ryb v severních mořích. Jde vlastně o to, že z množství ryb, které rybáři vyloví, se v restauracích využívá jen zlomek a pouze ty nejoblíbenější druhy ryb. Přitom i z méně známých druhů ryb, které nemají tak dobrý "zvuk", se dají připravit fantastická jídla, která obstojí i ve špičkových restauracích.
Podívejte se na videoreportáž z Michelin Star Menu pod taktovkou šéfkuchaře Filipa Claeyse:
A právě tento koncept Filip představil v Praze. Nejprve připravil workshop pro profesionály, kde ukázal, jaké ryby lze využít a jakým způsobem je nejlépe zpracovat.
Večer pak hosty Chef Time Festu okouzlil svým pětichodovým Michelin Star Menu. Jako předkrm servíroval marinovanou mušli sv. Jakuba s dýňovým pyré a topinamburem. Následoval německý krab, servírovaný s cuketovými nudlemi a omáčkou s brazilskou kávou. Další dva chody byly právě menší ryby, servírované se zeleninovou přílohou. A sladkou tečku obstarala kombinace mučenky, manga a čokolády.
Ke každému pokrmy vybral a spároval vína sommelier Tomáš Brůha, který nabídl průřez nejlepšími evropskými víny, mezi kterými rozhodně nezapadl Ryzlink vlašský – Pálava z Mikrosvín Mikulov.
Pokud je gastronomie vaším koníčkem a rádi si vychutnáváte dobré jídlo i víno, můžeme vám návštěvu kterékoli akce v rámci Chef Time Festu rozhodně doporučit. Jde už skutečně o zážitkovou gastronomii se vším všudy. Kde jinde si můžete dát jídla, která vás překvapí a okouzlí a zároveň si u jednoho stolu popovídat i se samotným šéfkuchařem, který ten pokrm připravil?
Připravila Klára Michalová
Foto: Mikuláš Gottwald / PHOTOONE