Nezisková organizace Zajíček na koni o.p.s. se domluvila s několika foodblogery a ti budou postupně každý měsíc v kavárně Café AdAstra na pražské Výtoni vařit charitativní menu. Výtěžek poputuje na podporu zaměstnávání osob s handicapem.
Foodblogeři budou rok vařit zadarmo pro dobrou věc
„Skvěle se najíst a ještě tím někoho podpořit? Podle mě není příjemnější způsob pomoci,“ říká Lenka Mansour, která byla u zrodu projektu Pomáháme večeří. Projektem se snaží reagovat na dobu, ve které lidé chtějí pomáhat, milují jídlo, zajímají se o něj a často o něm i píší na svých veřejných blozích.
S pomocí blogerky Jany Duffkové (popečeníčko.cz) oslovila organizace 12 známých českých blogerů a ti postupně jednou měsíčně bez nároku na honorář a společně se zaměstnanci s handicapem uvaří pro veřejnost tříchodové charitativní menu. Je to výzva pro obě strany. Bloger, který nikdy nevařil v profesionální kuchyni a pro více lidí a i pro zaměstnance s handicapem, kteří mohou být u toho a učit se tak novým věcem.
Panna cotta s perníkovou omáčkou a krokantem; foto: All
“Bloguji už několik let a stejně jako ostatní blogerky čas od času spojuji svůj blog s nějakou značkou. Když jsem ale dostala možnost zapojit se do tohoto projektu, který navíc může pomoci, udělalo mi to velkou radost. Není to jen o propagaci nějakého produktu, ale o něčem skutečném a i přesto, že vařit pro “cizí” lidi pro mě je vždycky trošku stres, stálo to za to. Zaměstnanci kavárny byli rádi, že se mohou zapojit, přišel dostatek hostů a co víc – chutnalo jim. Doufám, že se i do budoucna budou tyto večery setkávat s úspěchem”, říká o projektu Jana.
Jako další budou vařit Sweet World by Barush, Coudys cookies, Kate’s Cuisine, Na skok v kuchyni nebo třeba Smoothcooking.
Výtěžek z celého večera, který není jen o dobré večeři, ale i o povídání si s blogerem a setkávání lidí podobných zájmů, putuje na podporu zaměstnávání osob s handicapem. Konkrétně na projekt organizace Zajíček na koni, o.p.s Kavárna – zaměstnání pro lidi s handicapem. Ten umožňuje osobám, které jsou na trhu práce neuplatnitelní, splnit si svůj sen o tom mít práci a mzdu. V tuto chvíli v Café AdAstra pracuje přes třicet klientů s různými stupni handicapu. “Zaměstnání u nás najdeme opravdu pro každého, kdo má chuť pracovat, i kdyby měl jen skládat ubrousky. Pro každého se snažíme najít práci a uplatnění dle jeho možností a zdravotního stavu”, vysvětluje Kristýna Doležalová, koordinátorka projektu.
Jana Vašáková z blogu Slepičárna už v kavárně vařila dýňové menu; foto: archiv
Díky projektu Pomáháme večeří se organizace jednak snaží zviditelnit kavárnu, ale také podpořit osoby s handicapem v jejich práci. “Tím, že lidé přijdou a mají zájem o jídlo, které naši klienti společně s blogerem uvařili, jim dávají najevo, že jsou tady potřeba, a to je pocit, který málokdy zažívají,” vysvětluje Lenka Mansour skutečnou hloubku projektu.
Nejbližší večeře se bude konat v sobotu 10. 12. od 19.00 a na předvánoční menu s vůní perníku zvou foodblogerky Barbora z blogu Sweet world by Barush a Martina z blogu Coudy´s Cookies !
A na jaké dobroty se můžete těšit?
Předkrm: Máslová paštika s brusinkami, praženými mandlemi a domácí perníkovou brioškou
Hlavní chod: Vepřová porchetta s perníkem, nastavovaná kaše s pohankou a kapustou
Dezert: Panna cotta s perníkovou omáčkou a krokantem
Cena celého menu: 339 Kč
Předvánoční čas přímo vybízí k setkávání s přáteli. Zkuste to tentokrát pojmout trochu jinak a zajděte společně na výbornou večeři, kterou navíc někomu pomůžete.
Rezervaci si můžete udělat na www.cafeadastra.cz nebo na mailu: info@cafeadastra.cz