Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Lehká hlava je snová

Lehká hlava má své kouzlo...

Lehká hlava má své kouzlo...

  • Zavřít

Lehká hlava má své kouzlo...

Jsme v centru Starého Města. Dát si něco dobrého za rozumnou cenu není snadné. Uličky pulzují turisty a študáky a zavadit o něco klidného bývá boj. Lehké hlava to vymyslela.

Pokud se často pohybujete v centru Prahy, v okolí Národní třídy, Staroměstského náměstí nebo Smetanova nábřeží, víte, že najít dobrou restauraci a přitom se nevydat z peněz není nic snadného. Navíc být k tomu ještě zapřisáhlým vegetariánem nebo jen tím, kdo trpí utkvělou touhou objevovat nové chutě, suroviny a kombinace, což se mně poslední dobou daří právě v těch vegetariánských. Lehká hlava v ulici Boršov vás ze sna nejdřív vytrhne a pak vás do něj zase pustí.

Energii hledej všude

Lehká hlava patří do projektu společnosti Sattva, jenž označuje v jednom z nejstarších jazyků lidstva – sanskrtu – spojení energie a krásy, lehkosti, čistoty, jasnosti a svěžesti. Po návštěvě tohoto podniku, to, světe div se, opravdu naleznete. Je zde pomyšleno na každičký kousek energie v prostoru kolem vás od stropu přes nábytek až po jídelní menu.

Nebeská jídelna

Při příchodu do vás narazí nejen vůně jídla, ale i světelný bar s pohledem do otevřené kuchyně. Posadit se můžete buďto v „kině“, nebo v „nebi“. Já si oblíbila nebe. Nad hlavou máte totiž nebeskou klenbu s motivem noční oblohy, na níž září pomyslné hvězdy. V rohu praská krb a místnosti vévodí kosmické sedačky. Ač to zní jak z potrhlé pohádky, interiéry jsou velice vkusně zařízené, styl a duše podniku prorůstá do designu i do samotných strávníků. V kině vás zas čeká pohled na akvárium a svítící stoly vykládané modrým sklem.

Český New York

Když přemýšlíte nad konceptem této restaurace, kde se střetávají různorodé přírodní motivy, které tvoří originální atmosféru Lehké hlavy, ptáte se, v čem se asi zakladatelé inspirovali. „Vize naší restaurace dostala silný impuls asi před deseti lety, kdy jsme společně s pár přáteli navštívili vegetariánskou restauraci Zen Palate v New Yorku. Soulad výborného, a přitom zdravého jídla s nádhernou atmosférou místa v nás zanechal nezapomenutelný příjemný zážitek. Od té doby jsme snili o tom, vybudovat podobnou restauraci v České republice.“

Fotogalerie

Lehká hlava

Menu jako od babičky

V Lehké hlavě jde o to, aby jídlo bylo lehké, leč syté. Výhodou restaurace, jež je v Čechách cenově lehce nad průměrem, zato v centru metropole se stává velmi příznivou, jsou polední menu s polévkou a salátkem za 115 Kč. Po nastudování menu a následné ochutnávce je patrné, že podnik vychází vstříc lidem, co mají rádi i maso. Já jsem si dala v menu čočkovou polévku s bylinkovým knedlíčkem z tofu a gulášek z tofu s bramborovými šiškami. Překvapení se dostavilo hned u polévky. Takovou čočkovku, kterou moje babička vařívala po léta, jsem v restauraci rozhodně ještě nejedla. A že tu chuť najdu právě tady ve vegetariánské, je opravdu zvláštní. Gulášek byl na jedničku a tofu chutnalo jako pravá hovězí kližka. Věřte mi, nevymýšlím si, protože na klasickou kuchyni jsem já pes, ale jídlo, které má v jídelníčku snad každá česká hospoda, tady chutnalo jak při nedělním obědě u babičky. Vůbec si neumím představit, jak takové tradiční chuti v kuchyni docílili, když vezmeme v potaz, že nevyužívají produkty z masa, ale zřejmě je ta největší záhada v koření a zkušenostech zdejších kuchařů.

Svět sem přijde za vámi…

V Lehké hlavě se nemusíte bát, že by se neobjevilo v jídelníčku něco z každého koutu země. Jako předkrm pobaví a zachutná třeba „Tofoiegras” – paštika z uzeného tofu a kešu, brusinky a pečivo. Kamarádka sem zase pravidelně chodí na rozpečený kozí sýr s brusinkami a vlašskými ořechy podávaný na míchaném listovém salátu, který voní, už když ho přinášejí. Hlavní jídlo můžete zvolit z italské, asijské, americké či mexické kuchyně. Spaghetti Arrabiatta – těstoviny v pikantní rajčatové omáčce s piniovými oříšky, čerstvou bazalkou a ovčím sýrem, Pho – tradiční vietnamská polévka s nudlemi, vegetariánskými steakovými kousky, jarní cibulkou, limetkou a čerstvým koriandrem, burger z červené řepy v sezamové housce se zeleným salátem, kyselou okurkou a hořčično-medovým dresinkem nebo burrito s pinto fazolemi, guacamole, rajčatovou salsou a zakysanou smetanou a rýží.

„V restauraci se nekouří a neprodává tvrdý alkohol. Snažili jsme se k jídlu vybrat ta nejkvalitnější vína, digestivy a jedno pivo. Přejeme si uchovat vám čistou a lehkou hlavu,“ což je asi hlavním posláním tohoto příjemného podniku.

LEHKÁ HLAVA – vegetariánská restaurace a čajovna, Boršov 2/280, Praha 1 – Staré Město; www.lehkahlava.cz

Otevřeno: Po–Pá 11:30–23:30, So–Ne 12:00–23:30

Pauza teplé kuchyně: 15:00–17:30

Tel: 222 220 665

Rozpětí cen jídel: 90 Kč – 220 Kč

Autor: Michaela Králová

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos


Přečtěte si také

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Soutěžící

Adéla Kokindová

Novinky

Novinky na trhu: oplatky bez lepku, fleky nebo limitovaná edice věnečku

Kam za pivem

Čím si připít na Sv. Václava? Samozřejmě, že zlatavým mokem aneb střípky z jeho historie

Prostřeno!

Prostřeno: Mini cheesecaky

Prostřeno!

Prostřeno: Kuřecí supreme se šafránovým rizotem a chřestem

Prostřeno!

Prostřeno: Pomazánky s domácím pečivem

Prostřeno!

Prostřeno: Bramboračka

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Zavařeniny

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové

Recepty

Šťavnatý švestkový chlebíček se švestkovou polevou

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Předkrmy a chuťovky

Poklady německé kuchyně: Slaný koláč ze sýrového těsta s liškami

Předkrmy a chuťovky

Španělské sardinky z konzervy v rajčatové omáčce s uzenou paprikou

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Vegetariánské

Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

Komu věřit ve válce? Informace v zájmu propagandy zkreslují jak Rusové, tak Ukrajinci Předražené a zbrklé, kritizuje opozice nákup stíhaček. Nerozhodla vláda, je to pravidlo NATO ANO je bohatá nevěsta. Babišova slova o nové totalitě se poslouchají těžko, přiznala Jourová

prima-zeny

Herec Zbyšek Pantůček je stále nezvěstný. Dnes by měl slavit narozeniny Dojatí rodiče Martínka poděkovali Nikol Leitgeb. Ve sbírce se vybralo téměř 150 milionů Bydlení Daniely Písařovicové. Než se stala paní Brzobohatou, zařizovala byt sama

prima-zoom

Jak si mafiánský zabiják vykopal hrob Obávanému dělu USA se říkalo mlýnek na maso. Podívejte se na palbu 2 200 ran za minutu Podivná exploze americké jaderné ponorky zabila 99 lidí. Odtajněné dokumenty vyvrací teorii o nehodě

prima-fresh

Dary podzimu: Šípková zavařenina podle Hanky Zemanové Novinky na trhu: oplatky bez lepku, fleky nebo limitovaná edice věnečku Čím si připít na Sv. Václava? Samozřejmě, že zlatavým mokem aneb střípky z jeho historie

prima-cool

Avengers skončí a začnou odznova? Zaklínač jako James Bond? Skoro! Nová akční komedie od režiséra Kingsmanů dostala první trailer Brzy můžu umřít, ale teď jsem šťastný. Herecká legenda vás novým rozhovorem zahřeje u srdce

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Novým Bondem má být podle Angličanů Idris Elba, detektiv Luther ovšem roli kategoricky odmítá Playmate a pictorialy říjnového vydání

lajk

LGBT farářka Martina Viktorie Kopecká o miminku: Pořád se mě ptali, kdy budu mít dítě Radostná zpráva! Youtuber Jirka Král oslavil narození dvojčat. S krásnou partnerkou už mají velkou rodinu Sharon Stone je dnes strhanou babičkou. Nejnovější fotka zaskočila její fanoušky

prima-living

Dejte se do pěstování plnokvětých narcisů! Na jaře rozzáří zahradu nevšedními květy Jak se žilo a bydlelo v době svatého Václava: Ve středověku měl průměrný dům 12 metrů čtverečních Václavky jsou oblíbené podzimní houby. Lidskému organismu ale mohou ublížit

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.