Říká se, že snídaně je základ dne. Snídaňová menu lákají, ale faktem zůstává, že snídat jsme zvyklí doma. Pro někoho je ranní hostina malým intimním rituálem. V županu, bačkorách, v pyžamu nebo v rouše Adamově. Vločky, müsli, rohlík, chléb nebo jogurt. A právě proto vznikl koncept HomeKitchen.
2x koncept domova
Když vejdete do této restaurace brzy ráno, potkáte lidi, co ve snídani doopravdy věří. Snídají o samotě, s partnerem, kamarádkou, nebo zde mají pracovní schůzku a potom rychle kvapí do práce. Je obecně známo, že u jídla se lidé lépe domluví, a začínat s dobrým obchodem už v brzkých ranních hodinách vám může den velmi zpříjemnit. Model HomeKitchen v Praze existuje rovnou na dvou místech. První restaurace byla otevřená v roce 2009, i když podle majitele Miroslava Strakoše byl v hlavě nápad už mnohem déle.
„Ze začátku jsem mě problém najít vhodné místo, a tak jsem se nakonec rozhodl pro malý prostor v Jungmannově ulici a řekl si, že bude jednodušší otevřít malou HomeKitchen, na které se ukáže, zda koncept může v Praze fungovat. To se stalo a po necelých pěti letech jsme otevřeli druhou, větší HomeKitchen v Holešovicích, která má i slunnou zahrádku.“
HomeKitchen Holešovice Foto: archiv HomeKitchen
3 smysly
1. Čich
Hned jak vstoupíte, srazíte se s první nástrahou, která lapí každého bez výjimky. A to i ty z nás, jež snídaní opovrhují nebo tuhle část denního stravování prostě ignorují. Vůně míchaných vajíček, cibulky, slaniny a pronikavé aroma čerstvě pražené kávy, skořice a pečiva. První signály, které k vám doručí informaci, že tady vám po ránu bude dobře.
HomeKitchen Holešovice Foto: archiv HomeKitchen
2. Zrak
Otevřená kuchyně hned po příchodu rozhodně upoutá váš první pohled. Srdce, duše a tělo celého podniku podtrhuje domáckou atmosféru. Přímo před vámi kuchaři smaží na pánvi vejce na desítky způsobů podle toho, jak je dělá vaše maminka nebo jak je máte rádi sami. Další možnou volbou, pokud jste si z jídelníčku nevybrali, je vlastní výběr ze samoobslužného stolu, kde najdete koláče, dortíky, ovocné saláty, cereálie, sladké i slané pečivo, různé marmelády a pomazánky. V HK prostě splní vše, co vám na očích uvidí.
„HomeKitchen je místo, kde by se měli cítit dobře hosté i personál. Proto bylo nutné odbourat "bariéry" klasického restauračního provozu. Restaurační část plynule přechází v kuchyni, bar a vy všude a všechno vidíte,“ dodává Miroslav Strakoš, který stojí za celým nápadem. Interiér působí velmi vzdušně a přátelsky. Dominantním materiálem je dřevo a v duchu přírody se nese i dekorace jako květináče s bylinkami a květinami. Strop je také otevřený a vy vidíte všechny trubky, větráky a kabely přesně tak jako kuchařské umění zdejších kuchařů u sporáku.
HomeKitchen Holešovice Foto: archiv HomeKitchen
3. Chuť
Nejtěžší moment samozřejmě přichází při objednávce. Pro někoho je možná předem dané, co si dá k snídani, ale po čichové a zrakové zkoušce jsem já sama mírně nerozhodná. Nakonec volím tradiční menu a la Amerika, fresh juice, espresso, míchaná vajíčka – s výměnou českého chleba s máslem za opečený toust. Podle správně udělaných vajíček lze odhadnout, zda si na snídaních v HomeKitchen opravdu zakládají. U mě prošli na výbornou. Může za to i kvalita surovin, kterou je podle slov majitele Miroslava stále těžší udržet.
„Spoustu dodavatelů často měníme. Je to jedna z nejtěžších provozních věcí. Závozy do HK jsou každodenní, zkusili jsme tak spoustu farmářů a dodavatelů.“
V restauraci HomeKitchen naleznete kromě pořádně nabité snídaně i polední menu, které se každý týden mění dle sezony a rozmarů kuchařů. Ze stálého lístku jsou vyhlášené především místní polévky, saláty, chuťovky a dezerty. Například rukolový salát s jahodami a mandlemi pro vás může být překvapením, ale jako lehký letní oběd plní roli dokonale. Zkuste tedy zaexperimentovat a dorazte na snídani, při které se budete cítit jako doma. Jen o trochu víc rozmazlovaní.
HomeKitchen Holešovice, Jankovcova 14a, Praha 7 – Holešovice, otevřeno po–pá: 7:30–22:00, so–ne: 8:00–22:00
HomeKitchen, Jungmannova 8, Praha 1 – Nové Město 110 00, otevřeno po–pá 7:30–21:00, so 8:00–15:00, www.homekitchen.cz
Autor: Michaela Králová