Již několikátým rokem připravuje Petr na Fresh festivalu hmyzí speciality a lahůdky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené a stan jeho restaurace ŠACH MAT je proto velmi vyhledávaný.

Již několikátým rokem připravuje Petr na Fresh festivalu hmyzí speciality a lahůdky, které jsou návštěvníky velmi oblíbené a stan jeho restaurace ŠACH MAT je proto velmi vyhledávaný.
Je absolventem hotelové školy v rakouském Retzu a získal praxi jako kuchař v Německu, Rakousku a na turistické lodi v Karibiku, kde pro hosty vařil kdejakou mořskou havěť. Petr Ocknecht je prvním českým kuchařem, který přivedl entomofágii na stůl konzumentů po praktické stránce. Vypracoval originální postupy snadné přípravy hmyzu a upravil recepty pro českého konzumenta.
Jak jste se dostal k profesionálnímu vaření? Kdy nastal ten zlom, který rozhodl, že se tím budete živit?
U nás doma vařil otec – experimentoval, a tak jsem v deseti letech poprvé upekl bábovku a poté lehce nasměrován rodiči, byla volba jasná – hotelová škola. Na škole mě velice chytlo vaření a od té doby mě nepustilo.
Na Bosch Fresh Festivalu povedete kulinářský workshop. Jaké jídlo budete pro návštěvníky vařit?
Cvrčka na másle – nejoblíbenější moje hmyzí jídlo a dále Zophobase na chilli zelenině.
Co se vám na téhle akci líbí?
Atmosféra, pohoda a neformálnost, nadšení pro dobré jídlo a pití.
Kde berete inspiraci pro nové recepty?
Všude kolem sebe, v kuchařkách, v jídelních lístcích, v televizi.
Jakou kuchyni vaříte doma?
Co dá sezona, nyní třeba končí medvědí česnek a začíná chřest. Vařím, co se doma sní – žádné experimenty, ale klasika upravená na dnešní dobu – lehčí a rychlejší jídla.
Na čem si rád pochutnáte?
Na kvalitním a dobrém jídle, které nemusím vařit sám :)
Je profesionální vaření o tréninku nebo i talentu?
Pokud kuchař vaří s láskou, tak nemusí být ani vyučen, ale samozřejmě bez základů to prostě nejde. „Vyvařenost“ je opravdu velké ulehčení pro profesionální dráhu, která bývá někdy dlouhá.
Pro 2 osoby
• 50 ml středních cvrčků
• 1 lžíce másla
• sůl
• 2 ks čerstvého pečiva
Vyhladovělé živé cvrčky vhodíme do vařící vody a přecedíme (smrt nastává v desetinách sekundy). Na horké pánvi si rozpustíme máslo, vhodíme odkapané cvrčky a restujeme cca 1,5–2 minuty dle velikosti. Osolíme a podáváme s pečivem.
Pro 2 osoby
• 50 ml Zophobasů
• 1 lžíce oleje
• 1 malá cibulka nakrájená na jemné proužky
• kousek papriky nakrájený na kostičky
• 1 malá chilli paprička (i více dle chutí a zvyklostí) nakrájená najemno bez semínek
• kousek cukety nakrájený na kostičky
• sůl, pepř černý čerstvě mletý
• 20 ml Rumu Presidente 15 aňos
Vyhladovělé živé červy vhodíme do vařící vody a přecedíme. Na horkou pánev nalijeme olej, přidáme odkapané červy a restujeme 1–2 minuty podle velikosti, jakmile se natáhnou, přidáme postupně zeleninu – cibuli, papriku, chilli a nakonec i cuketu. Osolíme, opepříme, zakápneme rumem, dobře promícháme a podáváme.
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living