Na krém
- double cream (prodává Marks&Spencer) 600 ml
- sušené levandulové kvítky 1 lžíce
- Sůl 1 špetka
- velké vaječné žloutky 6 ks
- krupicový cukr 50 g
Na krustu
- krupicový cukr 2–3 lžíce
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 150 °C, u plynové na stupeň 2.
- Krém: Double cream dejte do pánve spolu se solí a levandulovými květy. Směs přiveďte na nízkém ohni téměř k varu, pak pánev sundejte z plotny. Levanduli nechte 3–5 minut prostoupit krémem.
- Mezitím dejte do mísy žloutky a cukr a lehce je vyšlehejte. Přidávejte pomalu a postupně horký krém do žloutkové směsi, dobře promíchávejte, aby vznikl tekutý krém. Přeceďte do džbánku.
- Krém přelijte do zapékací mísy nebo malých misek a vložte na pečicí plech. Přilijte vařící vodu asi do poloviny vzdálenosti k okraji nádoby.
- Vložte do trouby a vařte 25–30 minut, dokud se směs v míse (miskách) nezačne navrchu potahovat kůrou, ale stále bude třaslavá.
- Vyndejte plech z trouby a opatrně vyndejte mísu (nebo misky) a nechte vychladnout. Potom ji/je dejte na několik hodin, nejraděj přes noc, úplně vychladit.
- Krusta: Rozložte tenkou vrstvu cukru na krém a nechte jej zkaramelizovat buďto pod grilem, nebo pomocí opalovačky. Nechte vychladit, aby krusta mohla před podáváním zatvrdnout.