Creme brulée vám jistě představovat nemusíme. Tento lahodný jemný dezert je opravdová lahůdka. A pokud k němu přidáte ještě sušené levandulové kvítky, povýšíte ho tím na dokonalost.
5 porcí
60 minut
Na krém
double cream (prodává Marks&Spencer)
600 ml
sušené levandulové kvítky
1 lžíce
Sůl
1 špetka
velké vaječné žloutky
6 ks
krupicový cukr
50 g
Na krustu
krupicový cukr
2–3 lžíce
Postup přípravy
Troubu rozehřejte na 150 °C, u plynové na stupeň 2.
Krém: Double cream dejte do pánve spolu se solí a levandulovými květy. Směs přiveďte na nízkém ohni téměř k varu, pak pánev sundejte z plotny. Levanduli nechte 3–5 minut prostoupit krémem.
Mezitím dejte do mísy žloutky a cukr a lehce je vyšlehejte. Přidávejte pomalu a postupně horký krém do žloutkové směsi, dobře promíchávejte, aby vznikl tekutý krém. Přeceďte do džbánku.
Krém přelijte do zapékací mísy nebo malých misek a vložte na pečicí plech. Přilijte vařící vodu asi do poloviny vzdálenosti k okraji nádoby.
Vložte do trouby a vařte 25–30 minut, dokud se směs v míse (miskách) nezačne navrchu potahovat kůrou, ale stále bude třaslavá.
Vyndejte plech z trouby a opatrně vyndejte mísu (nebo misky) a nechte vychladnout. Potom ji/je dejte na několik hodin, nejraděj přes noc, úplně vychladit.
Krusta: Rozložte tenkou vrstvu cukru na krém a nechte jej zkaramelizovat buďto pod grilem, nebo pomocí opalovačky. Nechte vychladit, aby krusta mohla před podáváním zatvrdnout.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.