návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Lehký piškotový koláč s jahodami

Hodnoceno: 0x
1 koláč porce
do 1 hodiny
Lehký piškotový koláč s jahodami
Autor: Quiche a koláče Lehký piškotový koláč s jahodami
Tento ovocný koláč má chuť začínajícího léta. Neobvyklým použitím piškotového korpusu je lehounký jak pírko.

Suroviny (1 koláč porce)

Piškotové těsto:

Postup

  1. Troubu rozehřejte na 200 °C. Formu vytřete máslem.
  2. Na piškot rozpusťte máslo, pak stáhněte z plotýnky. Oddělte bílky a žloutky. Z bílků a soli připravte tuhý sníh, žloutky s cukrem našlehejte do pěny. Smíchejte mouku a škrob, nasypte navrch, ale nevmíchávejte. Přilijte rozpuštěné máslo. Vmíchejte sníh z bílků s krokantem. Do máslem vymazané formy o průměru 26 cm rozetřete těsto, uhlaďte a pečte na prostředním stupni asi 12 minut. Potom vyjměte, vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
  3. Na náplň omyjte jahody, osušte a očistěte. Odvažte 300 g jahod a rozmixujte je s cukrem a citronovou šťávou. Pak protřete sítem.
  4. Želatinu namočte do studené vody podle návodu na obalu. Pak ji dejte do hrnku a při mírné teplotě rozpusťte. Stáhněte z plotýnky a vmíchejte 2 lžíce jahodového pyré. Pak tuto směs spojte se zbývajícím pyré a odložte přibližně na 1 hodinu do chladna. Jakmile hmota začne želírovat, ušlehejte tuhou šlehačku a vmíchejte.
  5. Piškotový korpus dejte na talíř a kolem sepněte pás na dorty. Potom na piškot rozetřete pěnu. Zakryjte a opět dejte minimálně na 3 hodiny do chladna. Zbývající jahody nakrájejte na tenké plátky a naskládejte je na povrch koláče jako tašky. Dortové želé připravte podle návodu na obalu s 200 ml vody, zbývajícím cukrem a sirupem z květů černého bezu. Po lžících jím zakryjte plátky jahod.

Prima tip: Koláč je dobrý s jiným bobulovým ovocem, ale také s meruňkami. Ty je nutné nejprve blanšírovat a oloupat.

Lehký piškotový koláč s jahodami  Foto: Lehký piškotový koláč s jahodami; foto: Quiche a koláče

Quiche a koláče Foto:

QUICHE A KOLÁČE

Svět sladkých i slaných koláčů z křupavého těsta ve francouzském stylu, přetékajících šťavnatými náplněmi, představuje skutečný gastronomický ráj. V této knížce najdete zaručené recepty od klasických po inovativní.

Elegantní quiche a spol. patří do výbavy každého zkušeného gastronoma, ale dají se snadno a lehce zvládnout, jak dokazuje tato sympatická knížka, která by neměla ve vaší knihovničce chybět.

Vydalo nakladatelství Ikar

 

 

 

Připravte si vlastní domácí bezinkový sirup, který využijete nejen v tomto receptu: