Náplň
- jahody 500 g
- cukr 180 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- želatina 3 plátky
- smetana ke šlehání 250 ml
- dortové želé 1 sáček
- Bezový sirup 50 ml
Navíc
- máslo (na vymazání formy)
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 200 °C. Formu vytřete máslem.
- Na piškot rozpusťte máslo, pak stáhněte z plotýnky. Oddělte bílky a žloutky. Z bílků a soli připravte tuhý sníh, žloutky s cukrem našlehejte do pěny. Smíchejte mouku a škrob, nasypte navrch, ale nevmíchávejte. Přilijte rozpuštěné máslo. Vmíchejte sníh z bílků s krokantem. Do máslem vymazané formy o průměru 26 cm rozetřete těsto, uhlaďte a pečte na prostředním stupni asi 12 minut. Potom vyjměte, vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
- Na náplň omyjte jahody, osušte a očistěte. Odvažte 300 g jahod a rozmixujte je s cukrem a citronovou šťávou. Pak protřete sítem.
- Želatinu namočte do studené vody podle návodu na obalu. Pak ji dejte do hrnku a při mírné teplotě rozpusťte. Stáhněte z plotýnky a vmíchejte 2 lžíce jahodového pyré. Pak tuto směs spojte se zbývajícím pyré a odložte přibližně na 1 hodinu do chladna. Jakmile hmota začne želírovat, ušlehejte tuhou šlehačku a vmíchejte.
- Piškotový korpus dejte na talíř a kolem sepněte pás na dorty. Potom na piškot rozetřete pěnu. Zakryjte a opět dejte minimálně na 3 hodiny do chladna. Zbývající jahody nakrájejte na tenké plátky a naskládejte je na povrch koláče jako tašky. Dortové želé připravte podle návodu na obalu s 200 ml vody, zbývajícím cukrem a sirupem z květů černého bezu. Po lžících jím zakryjte plátky jahod.