Suroviny
- vejce 3 ks
- třtinový cukr 100 g
- mrkev 3 ks
- kešu 2 lžíce
- lískové ořechy 2 lžíce
- mandle 2 lžíce
- dýňová semínka 2 lžíce
- strouhaný kokos 2 lžíce
- ovesné vločky 2 lžíce
- hladká mouka 5 lžic
- vanilkový extrakt 1 lžička
- citronová kůra 1
- pomerančová kůra 1/2
- citronová šťáva 1/2
Na krém
- smetana ke šlehání 150 ml
- tvaroh 150 ml
- moučkový cukr 1 lžička
Postup přípravy
- Nejdřív vyšlehejte vajíčka s třtinovým cukrem tak, aby vznikla světlá pěna. Přidejte nastrouhané kůry z citrusů a citronovou šťávu.
- Mezitím co se vajíčka s cukrem šlehají, v robotu nastrouhejte mrkev najemno.
- Přidejte ji k vajíčkům, která jste ušlehali s cukrem a jemně nastrouhanou citrusovou kůrou.
- Potom rozmixujte všechny ořechy (a vločky) také najemno, přidejte k nim mouku a kypřicí prášek. Promíchejte.
- Opatrně vmíchejte do těsta. Ještě lehce několikrát obraťte tak, aby se ořechy s moukou promíchaly do těsta, ale dejte pozor na to, abyste našlehané vajíčko úplně nezničili a nespadlo vám. Nebudeme už přidávat žádný tuk, ořechy jsou samy o sobě dost tučné. K ovonění těsta přidejte ještě vanilkový extrakt.
- Celou směs přelijte do formy na koláč. Díky tomu, že v „těstu“ je jen pohanková mouka, je důležité počítat předem s tím, že „dort“ moc nevyběhne.
- Dort pečte zhruba 10 minut na 170 stupňů. Kontrolujte špejlí.
- Nechte ho vychladnout a připravte si krém. Tvaroh ušlehejte se smetanou a vanilkovým cukrem a pomocí zdobičky ozdobte dort podle vašich představ