Na 2 bochníky
- zárodečná žitná drobenka 250 g
- žitná mouka 250 g
- pšeničná chlebová mouka 500 g
- sůl 25 g
- kmín 10 g
- droždí 20 g
- voda 1 litr
Postup přípravy
- Do mísy vsypte zárodečnou žitnou drobenku a žitnou mouku, přilijte 700 ml vlažné vody a ručním šlehačem rozšlehejte na kompaktní kaši. Nechte zhruba 6 hodin kvasit.
- Do žitného kvasu přidejte pšeničnou mouku chlebovou, sůl, kmín a předem připravený kvásek (droždí 20 g, vlažná voda 300 g, ½ kávové lžičky cukru). Z těchto surovin vymíchejte volné chlebové těsto.
- Nechte ho 15 minut zrát, pak stočte do dvou bochníků (chcete-li pouze jeden, zadělávejte z poloviny množství) a vložte je do předem připravené misky s pomoučněným plátýnkem. Přikryjte utěrkou a nechte 45–60 minut kynout na teplém místě.
- Troubu předehřejte na 230–250 °C i s plechem, na němž budete péci.
- Na rozpálený plech posaďte vykynutý chlebový bochník a vložte ho do trouby, do níž stříkněte vodu, aby se chléb zapekl v zapařeném prostoru.
- Po 3–5 minutách prostor vyvětrejte a teplotu stáhněte na 180 °C.
- Po 30–35 minutách zvyšte teplotu zpět na 230 °C a bochník dopečte do zlatavě hnědé barvy (čas záleží na typu trouby, každá peče trochu jinak, chléb je třeba hlídat, při tak vysoké teplotě by se rychle připálil). Správně upečený bochník musí po vyndání z trouby při poklepu na spodní kůrku dunět.