Jablíčkový kompot
- jablko 5 kusy
Jablíčkový kompot
- citronová šťáva 1 dávka
Hlavní chod
Postup přípravy
1. Kuřecí prsa prokrojím a naklepnu, osolím a opepřím a stejnoměrně potřu hořčicí. Z vajec udělám svítek (míchaná vejce) a rovnoměrně rozdělím na všechny plátky, taktéž rozdělím, šunku, okurky, slaninu a zabalím. Závitek ovážu nití. Nakonec maso lehce obalím vhladké mouce a vložím do pekáčku na olej a cibulku,pokrájenou nadrobno. Peču asi hodinu a závitky vyjmu. Šťávu zahustím hladkou moukou, provařím, dochutím a vrátím maso prohřát.
2. Opranou rýži vložím do vařící vody společně se solí a celou cibulkou, do které zapíchám po obvodu hřebíčky. Zakápnu olejem a vařím 15 minut.
3. Jablíčkový kompot: Jablíčka, nejlépe z vlastní zahrádky oloupeme, komu nevadí slupka, stačí jablíčka omýt pod tekoucí vodou. Rozkrájíme na dílky, vybereme jádřince, překrojíme na menší kousky a dáme vařit do vody, do které přidáme cukr, skořici, hřebíček a badyán. Hotový kompot podle chuti dochutíme cukrem a šťávou z citronu. Kompot podáváme teplý nebo vychladlý.