Suroviny
- brambory 1 kg
- olivový olej 1 lžíce
- sůl
- pepř
Kuře
- kuřecí stehno 1–1,25 kg (5 ks)
- slanina 200 g
- česnek 2 stroužky
- cibule 1/2 ks
Hořčičná omáčka
Postup přípravy
- Brambory vařte 5 minut ve vroucí vodě, poté je sceďte. Posypejte solí, pepřem a pokapejte olivovým olejem.
- Předehřejte troubu na 190 °C. Kuře posypejte solí a pepřem. Rozehřejte pánev na vyšším plameni a nasypejte do ní polovinu slaniny. Pečte ji lehce dozlatova, následně přeneste na papírový utěrák.
- Stáhněte plamen, přidejte kuře na pánev (kůží dolů) a vařte 3 minuty nebo dokud nebude lehce zhnědlé. Kuře otočte a vařte další 2 minuty, poté ho vyndejte.
- Brambory pokapejte jednou lžící výpeku z kuřete, ostatní slijte. Do pánve vložte česnek, cibuli a vařte asi 2 minuty. Přilijte víno, přiveďte k varu a vařte další 2 minuty (dokud se nevypaří všechen alkohol).
- Přidejte zbylé ingredience na hořčičnou omáčku, upečenou slaninu a promíchejte. Nakonec přidejte kuře a brambory zpátky do pánve a posypejte zbylou slaninou.
- Pečte v předehřáté troubě 40–50 minut (dokud nebudou kuře a brambory upečené dozlatova). Před podáváním nechejte 5 minut odpočinout a posypejte čerstvou petrželkou.