Kuře cacciatore
- kuřecí stehno 6 ks
- olivový olej 60 ml
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- rajčata 1 plechovka
- kuřecí vývar 350 ml
- bílé víno 350 ml
- bobkový list 1 ks
- rozmarýn 1 lžíce
- hladkolistá petržel 2 lžíce
- černé olivy 1 hrst
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Do středně velkého hrnce nalijte 1 l vody, přidejte 1 lžičku soli a 20 g másla. Přiveďte k varu a za stálého míchání metličkou vsypte polentu. Za občasného míchání vařte na mírném ohni do zhoustnutí (10 minut). Polentovou kaši rozetřete v tenké vrstvě na pečicí plech a nechte vychladnout. Vychladlou polentu nakrájejte ostrým nožem na libovolné tvary, které pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Polentové hranolky opepřete, pokapejte olivovým olejem a posypejte čerstvým rozmarýnem. Pečte dozlatova v předehřáté troubě.
- Kuře cacciatore: troubu předehřejte na 180 °C. Kuřecí stehna omyjte a osušte papírovou utěrkou. Ostrým nožem je rozdělte v kloubu na dvě části. Ve velkém silnostěnném hrnci rozpalte olivový olej, na kterém orestujte kuřecí kousky ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyndejte děrovanou naběračkou na talíř a na zbylém oleji nechte na mírném ohni zesklovatět najemno nakrájenou cibuli s česnekem. Jakmile cibule změkne, vraťte do hrnce kuřecí kousky a podlijte vínem. Víno nechte zredukovat na množství několika polévkových lžic.
- Poté do hrnce přidejte drcená rajčata, kuřecí vývar, olivy, bobkový list a rozmarýn. Podle chuti osolte, opepřete a dejte péct do předehřáté trouby na 35–45 minut. Kuřecí maso by mělo být měkké a omáčka zredukovaná. Před podáváním posypejte nasekanou hladkolistou petrželkou. Podávejte s polentovými hranolkami.