Máslové noky
- polohrubá mouka 500 g
Krůtí prsa
- majoránka
- sůl
- pepř
- cibule 3 ks
- olej
- zeleninový vývar
- bílé víno 150 ml
- zakysaná smetana 1 kelímek
- sůl
Postup přípravy
Krůtí prsa na víně: Maso opepříme a dobře obalíme majoránkou, aby bylo maso celé pokryté – koření pořádně zatlačíme. Rychle opečeme ze všech stran a pak osolíme. Snížíme teplotu, nakrájíme cibuli na silnější kolečka, přidáme k masu a osmažíme je. Pak přidáme víno a vývar. Necháme dusit pod pokličkou a občas krůtí obracíme asi hodinu, až je maso hotové. Pak ho vyndáme, šťávu zalijeme zakysanou smetanou a zamícháme, podle chuti osolíme, popř. dohustíme rozkvedlanou moukou ve vodě a necháme provařit.
Máslové noky: Máslo utřemese solí a vejci, pak přidáme mouku s kypřicím práškem a mléko - postupně, ne najednou! Těsto má být měkčí, ani řídké ani tuhé. Jemně povrch posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca půl hodiny odpočívat. Do vařící osolené vody vykrajujeme lžící noky. Vaříme je asi tak 8-10minut, dokud nevyplavou. Uvařené noky přelijeme roztopeným máslem.