Kebaby
- krůtí mleté maso 750 g
- černé olivy (vypeckované a najemno posekané) 100 g
- cibule (menší) 1 ks
- estragon (čerstvý, nasekaný) 2 lžičky
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžičky
- sůl
- pepř (čerstvě namletý čtyřbarevný pepř)
- olivový olej
- špejle (na napichování kebabů)
Tzatziki
- okurka (větší) 1 ks
- řecký jogurt 100 g
- česnek 2 stroužky
- kopr (nasekaný) 1 lžíce
- máta (nasekaná) 1 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- citronová šťáva (pár kapek)
Postup přípravy
- Maso vložte do větší mísy, přidejte nasekané olivy, estragon, petrželku a na kostičky nakrájenou cibuli. Všechno společně důkladně prohněťte, až se ingredience dokonale spojí. Podle chuti osolte a dochuťte čtyřbarevným pepřem. Pokud je maso úplně libové, přidejte 2–3 lžíce olivového oleje, aby kebaby nebyly suché. Důkladně promíchanou směs nechte v lednici 2–3 hodiny odpočívat.
- Následně z masa tvarujte placaté šišky dlouhé cca 7–8 cm a napíchněte je na špejle, které jste předtím nechali namočené ve studené vodě asi půl hodiny. Díky tomuto máčení špejle nebudou při grilování hořet ani černat.
- Připravené kebaby grilujte na grilu nebo na pánvi z obou stran do zlatohněda. Podávejte s listovým salátem a čerstvými tzatziki.
- Na přípravu tzatziki si omyjte a nahrubo nastrouhejte okurku. Pořádně ji osolte a v jemném cedníku nechte 1–2 hodiny odkapat. Nakonec zbylou tekutinu z okurky důkladně vyždímejte.
- Okurku poté smíchejte s jogurtem a ochuťte bylinkami, najemno nasekaným česnekem a citronovou šťávou. Na závěr osolte a opepřete, důkladně promíchejte a nechte vychladit v lednici.
Foto: Michal Šajmir; www.michalsajmir.com